Таємний план Сороса: російська пропаганда прогнозує лиху долю української землі

Таємний план Сороса: російська пропаганда прогнозує лиху долю української землі

Ніхто в світі не приділяє стільки уваги українській землі та Джорджу Соросу, як російські ЗМІ. Пропагандисти Кремля шокують заявами, що американський мільярдер скупить усі чорноземи в Україні. Для цього нібито Київ та Вашингтон розробили таємний план – надавати кредити бідним українцям через банки Сороса, а забирати борги чорноземом.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Один з найпоширеніших наративів про те, що якщо ринок землі відкриють в Україні, то всю землю скуплять іноземці, олігархи або Сорос. Пропагандистський наратив про Сороса немає нічого спільного з реальністю. В Україні фонд Сороса – "Відродження" – займається розвитком суспільних інститутів та допомагає у реформах. До того ж, викупити всю українську землю неможливо через обмеження у проекті закону про ринок землі, який прийнятий у першому читанні.

У законопроекті вказано, що сукупна площа земель сільгосппризначення у власності одного громадянина або ж юридичної особи не може перевищувати 0,5% українських сільгоспземль. В Україні 42,7 млн га га сільгоспземель, отже – одній фізичній чи юридичній особі не може належати більше 213 тис. га землі.

Втім, є і інші обмеження. Зокрема, одна людина чи юрособа не можуть володіти більше ніж 35% земель однієї ОТГ чи більше 8% однією області. Таким чином, одна фізична чи юридична особа не може володіти цілою областю чи районом, а лише окремими земельними ділянками у різних областях.

Російські ЗМІ, а також прокремлівські політики в Україні (наприклад, Віктор Медведчук), активно просувають також ідею впливу Сороса на створення законопроектів про легалізацію ігорного бізнесу, зміну трудового законодавства тощо. Таким чином персона Сороса демонізується, він стає "всюдисущим", а президент Володимир Зеленський постає як безвольна особа, яка не може заперечити Соросу.