Психологиня Марина Діденко: Комплексна сексуальна освіта – це не про секс

Психологиня Марина Діденко: Комплексна сексуальна освіта – це не про секс

Що таке комплексна сексуальна освіта, чи є вона в Україні та в чому її цінність Українському радіо розповіла психологиня Марина Діденко.

0:00 0:00
10
1x

"Я хочу розвінчати міф про сексуальну освіту в Україні: вона є, але некомплексна. І проблема в тому, що вона некомплексна, тобто коли немає такого предмету. Більшість знань, які дітям потрібні, вони здобувають з інтернету, який наповнений міфами, неякісною, неправдивою інформацією", – розповіла Марина Діденко. 

Психологиня зазначила, що якщо говорити про шкільні предмети, то іноді про сексуальну освіту говорять на уроках біології, коли починають вивчати будову тіла, що трохи запізно, на уроках з основ здоров’я, де говорять трохи про профілактику інфекцій, що передаються статевим шляхом,  та на факультативах.

"Комплексна сексуальна освіта – це не про секс, як всі звикли думати. Це про здорове відношення до свого тіла, планування родини, про розуміння, як наші рішення, зокрема, займатися чи не займатися сексом, впливають на наше майбутнє, здоров’я. Комплексна сексуальна освіта передбачає різні теми: там говорять і про будову тіла, репродуктивну систему, репродуктивні права, про культуру сказати "ні", про те, що можна відмовити, про сексуальну згоду, про те, що є допустимим, а що – ні. Тобто це предмет, який охоплює майже всі сфери нашого життя", – наголосила Діденко.

За її словами, більшість вчених дійшли висновку, що вивчення цього предмету варто починати вже з молодших класів, але у кожниому віковому періоді це будуть свої теми, на які звертатимуть увагу: "Якщо говорити про молодших школярів, то це буде гігієна тіла, старших – сексуальні стосунки, профілактика хвороб, що передаються статевим шляхом, емоції, кохання, як відрізнити кохання від захоплення".

"Якщо в школі немає можливості ввести комплексний предмет, то хоча б уроки або тижні сексуальної просвіти, які будуть йти протягом всього навчання в школі. Важливо також, аби це продовжувалось й вдома, щоб батьки могли говорити з дітьми на незручні для них теми", – сказала Марина Діденко.

Батькам, продовжила психологиня, треба говорити про те, як функціонує наше тіло, про гігієну, що допустимо,а що – ні: "Якщо ми говоримо про підлітків, обов’язково потрібно проговорити про побачення, утримання від статевих контактів, шкідливо це чи не шкідливо, контрацепцію та презервативи, як їх підібрати, що саме можна використовувати. Також важливо говорити про кордони сексуальних стосунків, як сказати "ні", про експерименти, цінності як в сексуальних стосунках, так і взагалі. І, звичайно, про ВІЛ та інші хвороби, що передаються статевим шляхом".

Також Марина Діденко звернула увагу на те, що дослідники відзначають, що серед покоління Z, тобто людей, народжених після 2000-х років,  все менше осіб займається сексом: "Я думаю, що зникає інтерес. Заборонений плід завжди дуже солодкий, через те, коли діти розуміють механіку, процес, їм стає не так цікаво пробувати або експериментувати. Вийшов дуже цікавий британський фільм "Sex Education", який якраз розповідає про підлітків та сексуальну освіту: які теми в них виникають, як вони намагаються знайти цю інформацію, як підлітки допомагають один одному з цим".

ФОТО: pixabay