Газова незалежність України потребує великих витрат на розвідування та освоєння родовищ – Геннадій Рябцев

Газова незалежність України потребує великих витрат на розвідування та освоєння родовищ – Геннадій Рябцев

Про перспективи зниження вартості блакитного палива внаслідок збільшення обсягів видобутку власного газу в ефірі Українського радіо розповідає професор Києво-Могилянської академії, експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x

Кабмін знайшов новий спосіб  зменшити платіжки за опалення, щоправда на перспективу. Уряд працює над збільшенням власного видобутку газу. Про це 13 лютого заявив Олексій Гончарук під час поїздки на Полтавщину. Геннадій Рябцев  пояснює, чи є в України можливості нарощувати видобуток власного газу і наскільки його собівартість буде меншою від імпортного. "Основні газові родовища України виснажені. Вони перебувають на пізній стадії розроблення. Потрібно вкладати великі кошти для того, щоб розвідувати нові та забезпечити освоєння вже розвіданих родовищ. На жаль, вони малі за розмірами. Тому потрібно залучати нові технології, готувати спеціалістів, тобто вкладати кошти, вкладати інші ресурси. НАК "Нафтогаз  України" у своїй стратегії не закладає обов’язкове нарощування видобутку, тому що, як суб’єкт господарювання він вважає, що має займатися питаннями, які приносять прибуток, а розвідка і дослідно-промислова експлуатація родовищ прибутку не приносить. Вони можуть принести прибуток лише через 5-7-10 років", – зазначає експерт.

На питання, як заохотити інвесторів вкладати гроші у дослідження та розвиток українських газових родовищ Геннадій Рябцев зазначає: "Основне, що потрібно тим, хто займається розвідкою та освоєнням родовищ – це стабільність законодавчої бази, сталість оподаткування, тиша на фінансових ринках. Це гарантії повернення тих інвестицій, які повернути можна не завтра, а через 5-7-10 років. На жаль, зараз інвестори не мають таких гарантій. Порядок отримання дозволів на користування  надрами змінювали 13 разів протягом останніх чотирьох років. Звісно компанія не може нічого спланувати, якщо так швидко змінюється нормативно-правова база. І тут є ще одна проблема – Кабінет Міністрів України не спроможний до стратегічного планування. У нас замість того, щоб реалізовувати вже сформовану державну політику намагаються по новому її сформувати. Це стосується і чинного уряду".  

Деякі експерти стверджують, що в Україні доволі затратна розробка і видобування, а отже і собівартість видобування газу висока. Геннадій Рябцев не погоджується з цією думкою і зазначає: "Державні компанії видобувають щонайменше три чверті від того газу, який подається в газотранспортну систему України. Під словом "собівартість" кожен розуміє своє. Проте якби видобувати газ було б не вигідно, то його  вже давно ніхто не видобував би. Були часи, коли топові світові компанії хотіли вкладати кошти у видобуток нашого газу. На жаль цей період був доволі короткий. Проте це не скасовує дослідження, які вказують на те, що Україна здатна видобувати до 50 млрд кубометрів газу на рік". 

На фото: Геннадій Рябцев. Главком