Завдання номер один для Боргового агентства – не допустити в Україні дефолту – Ерік Найман

Завдання номер один для Боргового агентства – не допустити в Україні дефолту – Ерік Найман

Про державний борг, дефіцит бюджету та функції боргового агентства в ефірі Українського радіо розповідає фінансовий аналітик, доктор економічних наук Ерік Найман.

0:00 0:00
10
1x

12 лютого на засіданні Уряду було прийнято постанову про створення Боргового агентства як центрального органу виконавчої влади. За словами прем’єра-міністра створення боргового агентства – необхідна умова виконання плану дій зі зменшення витрат платників податків на обслуговування боргів. Саме нова структура буде максимально оперативно та ефективно застосовувати інструменти для управління державним боргом. "Я бачу у цьому спробу уникнути проблем з державним боргом. Зараз державним боргом управляє Міністерство фінансів. Очевидно, виникло відчуття що це не надто ефективно. Тому вирішили це питання забрати у Мінфіну і підняти вище на пряму під Кабінет Міністрів. Мініфіну підпорядковані кошти на єдиному казначейському рахунку. І тут виникає двоякість, оскільки з цього рахунку виплачуються зокрема бюджетні витрати. Це агентство не відповідатиме за виконання бюджету, але воно відповідатиме за залишок. Вони муситимуть сплатити державний борг, а зарплати бюджетників, пенсії їх не хвилюватимуть. Їхнє головне завдання – не допустити дефолту. Тому може виникнути певна конфліктна ситуація", застерігає експерт.

На питання, чому Міністерство фінансів не може впоратися з управлінням державним боргом, Ерік Найман відповідає: "Міністерство фінансів стало заручником ситуації з гривнею. Знизилися процентні ставки, відтак держава зекономила 19 млрд грн. З іншого боку державний борг зріс на 100 млрд грн.  Крім того, зріс дефіцит держбюджету. У Боргового агентства з’явиться можливість торгувати державним боргом. Натомість Мінфін не торгував ним".

За словами експерта зараз державний борг України складає 84 млрд доларів. Проте в це число можуть не потрапляти деякі зобов’язання, які напряму не прописані як державний борг. "У нас активно почав рости державний борг за часів прем’єрства Юлії Тимошенко. До цього проблем із державним боргом в Україні майже не було. Кожна нова влада збільшувала боргове навантаження. На це впливали десь високі процентні ставки, десь світові кризи, десь внутрішні помилки, десь війна на Донбасі.  Усе це впливало на те, що доводилося позичати кожного разу все більше й більше", – коментує експерт.

На питання, скільки коштуватиме створення і обслуговування Боргового агентства Ерік Найман відповідає: "Це будуть десятки мільйонів гривень. Одночасно зі створенням агентства буде закрито відповідний департамент в Мінфіні і частину працівників буде переведено в нове агентство. Тому сукупні витрати не надто зростуть".

Слід зазначити, що боргові агентства працюють у низці європейських країн, таких як: Німеччина, Австрія, Нідерланди, Бельгія, Швеція. "Ми беремо німецьку модель, проте Німеччина знаходиться в іншій ваговій категорії. У Німеччині немає проблем із державним боргом. Це найбагатша країна Європи. До того ж  у них за спиною Європейський центральний банк, який готовий викупити десятки, а то й сотні мільярдів євро, які запропонує німецький уряд. В Україні є велика проблема з управлінням державним боргом. Цього року його доведеться збільшити ще на 90 млрд гривень, адже в нас дефіцит бюджету. Завдання номер один для Боргового агентства – не допустити в Україні дефолту", – підсумував експерт. 

На фото: Ерік Найман. Еxecutivesclub