Чи є в Україні необхідна інфраструктура для проведення Олімпіади-2032

Чи є в Україні необхідна інфраструктура для проведення Олімпіади-2032

Україна та Білорусь можуть подати спільну заявку на проведення літніх Олімпійських ігор в 2032 році. Чи на часі для України проведення таких масштабних заходів, чи маємо ми необхідну інфраструктуру та як у цьому може допомогти соціально відповідальний бізнес Українському радіо розповіла членкиня експертної комісії при Міністерстві культури, молоді та спорту Анна Радченко.

0:00 0:00
10
1x

"Питання інфраструктури потрібно, на мою думку, розділити на два етапи, на Олімпіаду 2030 та 2032 років, літні та зимові ігри. Відповідно бюджет на літні та зимові ігри дуже різниться. Для того, аби ми розуміли, який бюджет може бути виділений або які кошти необхідно залучити для будівництва та вирішення інфраструктурних питань, ми маємо перш за все інвентаризувати ті активи, які маємо сьогодні", – зазначила Анна Радченко. 

На сьогоднішніх день, нагадала експертка, в нас вже є НСК "Олімпійський" та стадіон "Динамо": "Так само активи є і у білорусів, адже, якщо я не помиляюсь, минулого року вони приймали другі європейські ігри, а це означає, що частково умови вже створені".

Проте Радченко звернула увагу, що наразі говорити про точний бюджет, який буде потрібен Україні для того, щоб прийняти в себе олімпійські ігри, неможливо, оскільки це абстрактне питання: "Якщо говорити про бюджет Олімпійських ігор, то літні Олімпійські ігри 2020 в Токіо мають приблизний бюджет 10-12 мільярдів доларів. Але треба пам’ятати, що є статті витрат, а є статті прибутку. Олімпійські ігри це не лише витрати".

"В нас вже є кейси, в яких Україна проявила себе як спортивна держава і олімпійські ігри, на мій погляд, це той виклик, який ми маємо реалізувати. Минулого року, наприклад, в нас пройшов боксерський конгрес, який привіз в Україну амбасадорів цього виду спорту з усього світу. А питання залучення інвестицій, розширення туристичної інфраструктури і позиціонування нашої держави як європейської і світової є на повістці ігор самих по собі", – наголосила Анна Радченко.

Крім того, експертка зазначила, коли йде мова про бюджет олімпійських ігор, не варто забувати, що сьогодні в країні розвивається великий та міжнародний бізнес і соціально відповідальний бізнес також потрібно залучати: "Це саме те, що може допомогти нам наповнити бюджет і допомогти нашій країні дати шлях у спортивне життя багатьом дітям, підліткам, дорослим, які присвятили своє життя служінню країні у спортивній сфері".   

ФОТО: pixabay