Іноземні війська біля Криму: що в цій історії російської пропаганди не так

Іноземні війська біля Криму: що в цій історії російської пропаганди не так

Російська пропаганда не втомлюється говорити про іноземних найманців в Україні. Цього разу пропутінські медіа відправляють військові загони до кримських кордонів. Нібито під тиском Заходу президент Володимир Зеленський таки погодився пустити чужоземні війська в Україну, більше того - навіть наказав Верховній Раді якомога швидше легалізувати це. Чому це не так, в ефірі Українського радіо аналізували з засновником проєкту FakesKiller (ФейксКілер) Дмитром Потєхіним.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту проєкт закону, яким дозволяється участь підрозділів збройних сил інших держав у багатонаціональних навчаннях на території України у 2020 році.  У проєкті закону мова йде лише про допуск іноземних військових для участі у навчаннях. Президент визначив законопроєкт як невідкладний.

 

У 2020 році запланована низка навчань, зокрема, заплановані українсько-американські навчання "Репід Трайдент – 2020", українсько-молдовські навчання "Південь – 2020", українсько-американські навчання "Сі Бриз – 2020", українсько-румунські навчання "Ріверайн – 2020" та українсько-британські навчання "Воріер Вотчер – 2020".

Такі навчання проводяться щороку. До речі, “Сі Бриз” проводиться з 1997 року. Тому подання такого законопроєкту є стандартною щорічною процедурою, яка проводиться для допуску іноземних військових в Україну на підставі українського законодавства ("Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України").

"Немає проблеми в тому, щоб західні армії були на території України як партнерські операції. Але те, що вони вже є тут це справді фейк, є тренувальні проекти, є технічно-військова допомога", .каже Дмитро Потєхін.