Якщо брати прототип, то він буде схожий на Віктора Балогу – Олександр Кочетков про нового очільника ОП

Якщо брати прототип, то він буде схожий на Віктора Балогу – Олександр Кочетков про нового очільника ОП

Професійні та особисті якості Андрія Єрмака, зміни, які чекають на Україну з його приходом до влади та ймовірні кадрові ротації в Кабміні на хвилях Українського радіо коментує політолог Олександр Кочетков.

0:00 0:00
10
1x

Протягом півроку між помічником президента Андрієм Єрмаком та керівником Офісу президента Андрієм Богданом наростав конфлікт, який врешті закінчився відставкою останнього. "Про те, що Андрій Богдан хоче звільнитися розмови йдуть доволі довго. Це не сюрприз і не сенсація. Це цілком природна ситуація. Новий президент завжди дуже покладається на керівника свого Офісу, який відразу стає відповідальним за всю країну. І так вже складається, що будь-яка перемога – це перемога президента, а будь-яка поразка – це поразка президентського Офісу. І це звісно втомлює. Андрій Богдан – доволі емоційна та імпульсивна людина, може не втриматися і щось сказати зайве колегам чи навіть президенту. Вони стомилися один від одного. Для президента настав час подорослішати у політичному сенсі, а дорослість – це перші втрати. Пан Богдан – це перша втрата цієї команди переможців, яка привела Зеленського до влади", – зазначає експерт.

На питання, яких змін чекати з приходом Андрія Єрмака Олександр Кочетков відповідає:"На міжнародному напрямку нічого не зміниться. У Єрмака буде менше часу на те, щоб займатися зовнішньополітичними питаннями, тому що є дуже багато внутрішньополітичних питань. Він став відповідальним за Верховну Раду, яка не хоче голосувати за законопроекти від президента, за діяльність Кабміну, який обіцяє зниження тарифів, а на практиці робить навпаки, за губернаторів, які не виконують обіцянки. Зараз голова президентського Офісу відповідає за все".

Відомо, що Андрій Єрмак за освітою юрист, проте тривалий час працював продюсером. Чи вистачить новому очільникові Офісу президента професійних якостей для виконання посадових обов’язків коментує експерт:  "Він продюсер. Це людина, яка здатна планувати дії, створювати колективи і вимагати від них творчих чи інших досягнень, запланованого результату. Тобто, потенційно, він на це здатен. Це людина жорстка, послідовна і наполеглива, яка нічого не забуває. Він буде дуже жорстким керівником, жорсткішим навіть, ніж Андрій Богдан. Він буде втручатися в абсолютно в усі сфери, які існують: у міську політику, в Нафтогаз, в економіку, в енергоносії, в промисловість, у депутатські фракції. Якщо брати прототип, то він буде схожим на Віктора Балогу, який казав, що то не Ющенко президент, а він президент. Його буде багато".

Щодо можливих ротацій у Кабміні, то тут Олександр Кочетков обережний із прогнозами: "Важко передбачити. Це люди емоційні та ірраціональні. Вони сьогодні хочуть одного, завтра іншого. Суспільство і ситуація вимагають заміну принаймні економічного блоку або підсилення за рахунок віцепрем’єрів. Одним із них цілком може стати Андрій Богдан".

На фото: Олександр Кочетков