Як китайський коронавірус відобразиться на українських підприємствах – розповідають провідні економісти

Як китайський коронавірус відобразиться на українських підприємствах – розповідають провідні економісти

Через епідемію короновірусу у світі безпрецедентно падають ціни на нафту, дешевшає пшениця та метал, а тиждень розпочався з падіння на китайських фондових ринках на 8 %. Якими будуть наслідки від коронавірусу для світової економіки і чи відчують це українські підприємства? Про це Українському радіо розповіли економічний експерт В’ячеслав Лисенко, підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, громадський діяч Валерій Пекар та директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

В’ячеслав Лисенко: Зниження попиту на соняшникову олію та зерно немає і не очікується

"Я думаю, що весь світ перебільшує проблему з коронавірусом. Китай – країна, яка має 20 % світового ВВП, і цю проблему, я думаю, дуже швидко здолає", – заявив В’ячеслав Лисенко.

За його словами, Китай зараз переживає не найкращі часи, що в першу чергу пов’язано з коронавірусом, але падіння цін на нафту та обвал фондового ринку Китаю має тимчасовий характер: "Китай має план на 50 років вперед і коригує їх щороку, виходячи із ситуації на ринку. Кожен раз Китайська народна республіка робить корекцію і зараз уряд викуповує і, я думаю, буде викуповувати ще, великий обсяг дешевих акцій стратегічних підприємств, які раніше належати іноземним інвесторам. Так китайці користуються ситуацією і задешево стануть власниками чи співвласниками підприємств".

"Щодо того, як це може відобразитися на українській економіці, то ціна на зернові у всьому світі знижується, тому наші аграрії мають зараз тільки одну незручність на ринку Китаю – конкурувати із Сполученими Штатами Америки. Фермери з США пропонують ціни за продукцію такі самі, як і наші.

В цілому падіння поставок соняшникової олії та зерна не спостерігається і чекати її не варто, бо попит на китайському ринку як був, так і буде. Це той випадок, коли аграрний бізнес продовжує працювати старими темпами, коли інші сфери пригальмовують. Тут все позитивно", – зазначив економіст.

Проте він звернув увагу, що виробництво металів знижується: "Зараз скорочується імпорт нержавіючої сталі і в цьому наша кредитозалежність гратиме проти нас".

Валерій Пекар: Зменшення цін на нафту є плюсом для України

"Ця криза є більш сильнішою, ніж у 2003 році, коли з’явився вірус атепічної пневмонії, тому що тоді Китай був шостою економікою світу, а зараз є другою. Вплив китайської економіки на світ зараз є набагато більшим. Це означає, що китайські підприємства включені у всі ланцюжки створення доданої вартості і будь-який предмет, який ми тримаємо в руках, так чи інакше має в собі китайські складові. Хвилі будуть розповсюджуватися по всій економіці", – розповів Валерій Пекар.

За його словами, економіка Китаю сповільниться, проте це сповільнення не буде критичним: "Минулого року китайська економіка зростала більше, ніж на 6 %, то певне сповільнення не буде для китайської економіки надто страшним, принаймні не таким, як для інших країн світу, які з Китаєм пов’язані".

"Якщо говорити про Україну, то проблемою української економіки є те, що вона поки що маленька й дуже залежна та відкрита для світу, а також в незначному ступені конкурентоспроможна. Це означає, що вона нездатна протистояти глобальним шоковим ситуаціям. Те, що для сильної здорової людини, яка займається спортом, правильно харчується є просто незначною хворобою, для людини, яка постійно веде нездоровий спосіб життя, є слабкою і хворобливою, може стати причиною значних проблем. Так само і з економікою", – пояснив Валерій Пекар.

Тому, на думку викладача Києво-Могилянської бізнес-школи, криза в Китаї, буде відчутна в окремих галузях економіки України: "Сьогодні Україна експортує в Китай значну кількість зернових та інших харчових продуктів. Але найбільший сегмент експорту до Китаю з України – це металургійна продукція і саме на цей сектор буде найбільший вплив. Те, що Китай зараз сповільнює економіку вже впливає на світові ціни: на декілька відсотків впали ціни на залізну руду, на близько 8 доларів впали ціни на нафту, які продовжувати падати, бо китайська економіка є лідером із споживання цих продуктів. Це означає, що український експорт продукції металургії до Китаю буде скорочуватись, а ціни на них будуть падати. З іншого боку Україні в плюс грає зменшення ціни на нафту".

"Нацбанк нещодавно попередив, що, якщо криза буде продовжуватись достатньо довго, то це вплине на те, як світові інвестори розцінюють ризики на ринках, що розвиваються. Всі знають,  що Україна продала дуже багато облігацій внутрішньодержавної позики, тобто Україна заміщає дорогі валютні борги дешевими гривневими, що для нас є дуже вигідним. Але як себе поводитимуть інвестори у випадках, коли ризики будуть зростати, невідомо. Можливо, вони купуватимуть менше облігацій", – підсумував Валерій Пекар.

Анатолій Амелін: Україна залежна від Китаю, бо наша економіка орієнтована на експорт

"Зниження фондових індексів не означає, що настільки знизилась національна економіка. Фондові ринки – це похідна від економічних показників компаній, країн, в яких компанії працюють. Ми живемо в епоху, коли новини та реакція на новини впливає на настрої споживачів та інвесторів. Тому дана реакція абсолютно виправдана і для китайської економіки не є критичною, тому що там фондовий ринок перегрітий. Якщо брати одні і ті ж компанії, які торгують на шанхайській фондовій біржі та в Гонконзі, то в Гонконзі вони вартують дешевше, тому що китайські інвестори обмежені в можливості інвестувати за межі Китаю на фондові ринки і вони більше інвестують всередині країни. Тому в даному випадку ця ситуація неприємна, але не критична", – пояснив Анатолій Амелін.

Коронавірус, як звернув увагу директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього", це звичайний чорний лебідь, якого ніхто не чекав і ніхто не знає, як з ним впоратись: "Україна ж достатньо залежна від Китаю, наша економіка орієнтована на експорт, більша частина з якого – це аграрний сектор, а Китай є великим споживачем, тому ситуація відобразиться на українських постачальниках. Також це вже відобразилось на ринку металу, адже ми також експортуємо чорні метали та залізну руду і останній місяць минулого року ринок скоротився, потім трохи припіднявся і зараз теж потрохи скорочується".

ФОТО: pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук