"Заяви Гончарука про обмеження зарплат чиновникам виглядають як піар" — експерт Сергій Назаренко

"Заяви Гончарука про обмеження зарплат чиновникам виглядають як піар" —  експерт Сергій Назаренко

Напередодні прем’єр-міністр Олексій Гончарук погодив із президентом Володимиром Зеленським, що розміри заробітних плат та премій керівникам органів влади прив’яжуть до середньої зарплати в країні. Та чи, дійсно йдеться про обмеження зарплат і премій міністрам та посадовцям вищої ланки? В етері Українського радіо відповідав експерт з політико-правових питань групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

Президент Володимир Зеленський підтримав рішення Кабінету Міністрів щодо врегулювання заробітної плати та премій керівникам органів виконавчої влади. "Ми домовилися про те, що зарплата міністра, заступника міністра, інших високопосадовців буде прив’язана до середньої зарплати по країні. Зарплата міністрів та їхніх заступників буде в діапазоні від трьох до п’яти середніх заробітних плат. І потрібно припиняти виплати по 200-400% премій – максимальна премія буде не більше ніж один оклад", — заявив очільник уряду Олексій Гончарук.

Експерт з політико-правових питань групи "Левіафан" Сергій Назаренко заяву прем’єр-міністра називає піаром: "Давайте просто порахуємо. Наскільки відомо з даних держстату, середня заробітна плата в Україні на кінець 2019-го року становила 12 264 гривні. Тобто, якщо ми візьмемо три цих середніх зарплати, то це виходить у нас 36 тисяч. А 5 заробітних плат, це — близько 60 тисяч. На даний момент, такими і є зарплати міністрів. Так, інколи вище у деяких міністрів, у деяких менше. Але, в принципі, у всіх в такому діапазоні. Ті премії, які були наприкінці того року, були сформовані у зв’язку з акумуляцією фонду заробітної плати, бо в кожного з міністерств є деякі посади, які знаходяться на вакансіях. Тобто, гроші не платяться, але з бюджету виділяються. І в кінці року вони розподіляються серед усіх співробітників, залежно від їхнього вкладу. Зараз те, що уряд планує, це піар-акція, тому що нічого не зміниться".

Назаренко також пояснює заяву прем’єра, що відтепер премія посадовця не становитиме більше, ніж його оклад. "Наприкінці минулого року вийшла постанова уряду, яка унормовувала розміри окладу урядовців та інших працівників державної служби. Зарплата державного службовця складається з посадового окладу, надбавки за вислугу років, надбавки за ранг та премії, у разі встановлення. Причому, 51-ша стаття "Закону про державну службу" говорить нам про те, що річна премія, яку отримує державний службовець, не може перевищувати 20% від від суми заробітної плати на рік".

Однак, зазнає експерт, міністри не є державними службовцями. "Це політичні посади, тому в них трошки інший механізм нарахування премій. Зараз пан Гончарук планує, якщо зарплата буде в межах від трьох до п’яти середніх зарплат плюс до всього буде премія в розмірі окладу. Це 17-20 тисяч тисяч гривень. Тобто, до цих сум — 36 та 60 тисяч гривень ми можемо приплюсувати ще 17-20. І от саме таку зарплату міністри будуть отримувати".

Також за словами прем’єр-міністра, інформація про зарплати працівників Кабінету міністрів буде доступною для суспільства. "Тут теж я не бачу жодних змін", — каже Сергій Назаренко, — "будь-яка особа може подати запит до міністерства про надання публічної інформації, а зарплата міністра не є таємною інформацією".

Напередодні, в етері Українського радіо міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов повідомив, що у його відомстві готові до обмеження зарплат: "Ми прийняли це, але я не знаю цифри, ми ще не розраховували, я не розумію, яка максимальна цифра, а яка мінімальна. Коли ми будемо це знати, будемо розмовляти, але впевнений, що вся команда буде працювати. Тому що ми прийшли для того, щоб зробити щось, змінити, і ми знаємо, як це зробити. Я сподіваюсь, що в результаті середні зарплати виростуть у всіх. І не тільки середні, а у кожного". 

Також Кабмін рекомендував Наглядовій раді НАК "Нафтогаз" утриматись від виплати премій керівництву. Але, наразі уряд не має юридичних механізмів, щоб впливати на виплати керівників підприємства.

"У мене постає ще одне запитання: як одна людина може двічі отримувати премію за одне й те ж саме. Я вам нагадаю, спочатку, коли було тільки винесене рішення про перемогу над Газпромом у Стокгольмському суді, то пан Вітренко і пан Коболєв отримали премії, а потім, коли росіяни заплатили, вони отримали ще одну премію. Я вважаю, що вони не мають морального права її отримувати. Чому ж зараз пан пан Гончарук почав про це говорити, бо це — політична боротьба. Адже, відомо, що зараз обговорюється кандидатура пана Коболєва на місце Гончарука. А найкращий захист — це напад", — вважає експерт з політико-правових питань групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

фото - kmu.gov.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
"Муніципальна няня", "Помічник ветерана" та мультидисциплінарні команди — Жолнович про трансформації соцпослуг
Війна. 10 років
Ніякої втоми Заходу від України немає — Данілов
Сирський очолює ЗСУ в дуже важкий момент, особовий склад має бути втричі більший — Лакійчук