Приготуватися до "листів щастя"? Навесні запрацює система відеофіксації порушень на дорогах

Приготуватися до "листів щастя"? Навесні запрацює система відеофіксації порушень на дорогах

У березні в тестовому режимі запустять систему автофіксації ПДР. Про це заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій. Уряд вже закупив необхідне обладнання, яке встановлять на дорогах державного значення. Як працюватиме система, розповів в ефірі Українського радіо правник та експерт громадської організації LEAD office Тарас Гук.

0:00 0:00
10
1x

"Ми запроваджуємо автоматичну фіксацію порушень ПДР. Для цього вже придбано центр автоматизованої обробки даних, програмне забезпечення, 30 комплексів автоматичної фіксації порушень. 250 комплексів автоматичної фіксації порушень впродовж 2020 року будуть встановлені на дорогах державного значення. Залучаємо міста до розміщення автофіксації на міських шляхах", – так міністр інфраструктури Владислав Криклій анонсував черговий запуск відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

Система відеофіксації порушень є дуже простою, пояснює правник Тарас Гук: "Водій порушує, система зчитує номер, інформація вноситься в базу, надсилається на пошту або електронну адресу, якби був відповідний вебсайт. І далі, зважаючи на тяжкість порушення. І далі — з вас або знімаються бали за порушення, або безпосередньо приходить штраф у вигляді квитанцій".

Відповідальність за порушення несе суто власник автівки, навіть, якщо за кермом був не він. "Це така ж схема як зараз зі штрафами за паркування у Києві та якихось інших містах: інспектор визначає лише власника, відправляє штраф на його адресу, а той вже знає, хто водій. І є час, коли водій має перевести відповідальність на себе", — каже Тарас.

Експерт сподівається, що система цього разу дійсно запрацює. Адже, впродовж 2015-го — 2018-го років в Україні мало контролювали порушення на дорогах. "Це почалося із запровадження патрульної поліції, бо у поліцейських фактично відібрали повноваження проводити ручну фіксацію через те, що мали запровадити автоматичну. І три роки її ніхто не запроваджував. Тому водії порушували швидкісний режим, що призвело до високого травматизму та смертності на дорогах".

За даними очільника міністерства інфраструктури Владислава Криклія, у 2019 році в Україні сталось близько 160 тисяч ДТП, у яких було травмовано понад 32 тисяч людей.

Нагадаємо, ще у серпні 2019-го Владислав Криклій, нинішній очільник міністерства інфраструктури, а тоді ще начальник Головного сервісного центру МВС розповідав, що система відеофіксації порушень ПДР повинна була запрацювати ще 2017-го, проте нормативно-правова база для них була створена тільки зараз. Тоді він розповідав, що Київ вже закупив 10 камер, їх встановили в 10 локаціях.

Фото: itc.ua