Тести на коронавірус оплачуються державою, за них не треба платити – заступник міністра охорони здоров’я

Тести на коронавірус оплачуються державою, за них не треба платити – заступник міністра охорони здоров’я

Про те, чи готова Україна до спалаху коронавірусу, в ефірі Українського радіо розповів заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль.

0:00 0:00
10
1x

Як можна відрізнити новий коронавірус від грипу та ГРВІ?

– На око це зробити неможливо, і перше, що треба зробити – звернутися до свого лікаря. Якщо не підписано декларацію із сімейним лікарем – це можна зробити зараз, за необхідності.

Якщо ж декларація не підписана, і зараз немає такої можливості – все одно можливо потрапити до лікарні, яка розташована на території проживання людини. Там є терапевти, які знають, що потрібно робити далі.

Як діагностувати коронавірус?

– На жаль, розрізнити коронавірус та ГРВІ або грип можна лише лабораторно. У кожному регіоні України є лабораторний центр Міністерства здоров’я України, який має забезпечити проведення діагностування. Наразі діагностування відбувається шляхом виключення: ідуть від простіших тестів, і виключають або підтверджують грип. Ті випадки, коли в Україні були підозри на коронавірус, підтверджували грип, і лише один випадок підтвердив коронавірус, але той його штам, який традиційно останні роки перебуває на території України.

Якщо тести будуть негативними – а експрес-тести мають певну похибку – зразок передається до лабораторного центру МОЗ в регіоні, де відбувається більш ретельна перевірка на ті віруси, які відомі в регіоні. Якщо і ці тести будуть негативними, зразок передається до Києва в одну з двох лабораторій у Києві, кваліфікованих ВООЗ, і там відбувається повторна перевірка на всі віруси, які існують в Україні.

Ці тести оплачуються державою, людині не потрібно за це платити.

Тобто в Україні є і обладнання, і лікарні, які допоможуть впоратися з цим вірусом?

– Звичайно, є.

Крім того, в Україні невдовзі мають з’явитися діагностичні системи, які роблять такі аналізи за менший термін часу.

Я чула, що хворий може два тижні бути зараженим і не підозрювати про свою хворобу, але бути небезпечним для оточення.

– Це правильне судження. Особливість цього штаму в тому,  що до початку клінічних проявів людина може інфікувати і інших людей з оточення. Інкубаційний період, коли немає симптомів, а людина вже може інфікувати інших, складає від 2 до 10 днів.

Наразі жодних додаткових дій проводити не потрібно. Міністерство охорони здоровя синхронізовано у  своїх діях з ВООз, ми кожного ранку отримуємо актуальну інформацію для розуміння ситуації і впровадження правильних дій, якщо такі будуть потрібні.

В інтернеті вже продають вакцину проти коронавірусу.

– Вакцини проти коронавірусу поки не існує у світі. Незважаючи на те, що наприкінці минулого тижня було розшифровано геном цього вірусу, вакцину в принципі ще не встигли створити. І на це може піти досить багато часу. Може статися так, що все піде надшвидко і вакцину розроблять за декілька місяців, але стандартний час на розробку вакцини – близько року. Тому прохання не піддаватись маніпулятивним повідомленням і звертатись до офіційних джерел інформації.

Специфічних препаратів для лікування цього штаму коронавірусу не існує. Тому не потрібно скуповувати половину аптеки, щоб себе убезпечити. Лікування є симптоматичним, і лікарі знають, що у такій ситуації потрібно робити. МОЗ веде роз’яснювальну та координаційну роботу в місцях.

Чи можна забирати на пошті посилки з Китаю?

– Шлях передачі вірусу – повітряно-крапельний, від людини людині. Вірус має певний термін життя, і поки посилка йде до України, вірус не виживає.

Також ВООЗ рекомендує не вживати сиру або напівсиру їжу тваринного походження, але ця рекомендація – пересторога, яка є, в принципі, надмірною Вона виникла тому, що у 2002 та 2012 році були випадки інфікування подібними вірусами таким шляхом. За цей період часу з Китаю до України не прилетіло жодної свійської тварини.

Чи готова Україна до коронавірусу, якщо він  дійде до нас?

– В понеділок було засідання РНБО, під час якого розглядалися різні сценарії розвитку подій. Під час цієї наради було розроблено механізми міжвідомчої взаємодії. МОЗ перебуває на постійному зв’язку з Державною прикордонною службою, з МЗС. Ми отримуємо інформацію від Державної прикордонної служби про людей, які повернулися з Китаю, і щодо цих людей розпочато окрему роботу по комунікації з ними.

Україна не забороняла рейси і авіасполучення з Китаєм, тому що у цьому немає потреби.