Є великий запас газу, його нема куди подіти і він дуже дешевий – Олександр Харченко

Є великий запас газу, його нема куди подіти і він дуже дешевий – Олександр Харченко

Про причини зниження ціни на газ, особливості формування платіжки за транспортування та якість природного газу розповідає на хвилях Українського радіо директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Цьогоріч більшість українців отримали платіжки за тепло зі зниженими тарифами. Чому ціна на газ впала і чи на довго така приємність пояснює Олександр Харченко: "Уряд припиняє адміністративними і соціалістичними методами регулювати ринок газу і встановлює в Україні ринкову ціну на газ, яка давно діє для індустріальних споживачів, а тепер діятиме і для населення. Що це означає для нас прямо сьогодні? Це означає, що ціна знижується з приблизно 6300 до 5600 гривень за тисячу кубометрів. Ринкова ціна цього року фантастично низька і продовжує знижуватися. Думаю, в лютому вона ще знизиться. Є великий запас газу, його нема куди подіти і він дуже дешевий. Для споживачів, це дуже добра ситуація".

Водночас експерт запевняє, що хвилюватися про різке підвищення ціни на газ найближчим часом не варто. "Має статися щось масштабне, наприклад, якщо США не торгуватиме скрапленим газом, або Росія припинить продавати свій газ, тоді це може призвести до ситуації, коли за півроку газ може подорожчати», зазначає експерт. До речі, ще однією передумовою здешевлення газу стала можливість України купувати скраплений газ у США  дешевше, ніж його пропонує Росія. «Ситуація така, що скраплений газ з’явився, він доступний і він фактом свого існування знижує ціни", – зазначає Олександр Харченко.  

Слід зазначити, що значний резонанс у суспільстві сколихнула поява додаткової платіжки за транспортування газу. Усі нюанси такого нововведення експерт пояснює так:  "Плата за транспортування газу існує у всіх країнах Європи, і в Америці, власне, так само. Споживач сплачує окремо за газ і окремо за транспортування. Чому так правильно? Тому що, коли в нас найближчим часом з’явиться вибір, у кого купувати газ, постане питання про його транспортування. Тому споживачі платять окремій компанії за послуги транспортування. Це   і насоси, і огляд газогонів, і безпекова складова усього цього господарства". "При цьому оплата за транспортування має залежати від обсягу спожитого газу. Споживач не сплачуватиме якусь абстрактну цифру", – заспокоює експерт.

Слід зазначити, що в кожній області існує окремий тариф на транспортування природного газу. Це пов’язано з різною довжиною газогонів і різною складністю їхнього обслуговування.

Не менш хвилюючим питанням для українських споживачів є питання якості газу. Багато хто сумнівається у його чистоті через низьку енергоефективність. Натомість Олександр Харченко заспокоює споживачів: "У нас досить високі стандарти очистки газу. Газ не можна ні з чим змішати. Якщо газ змішати з повітрям, він вибухне. А всі нейтральні гази, з якими можна змішати природний газ значно дорожчі за нього. Проблема може бути в незадовільному стані внутрішньобудинкової газової мережі. Облгаз зобов’язаний її обслуговувати і проводити профілактичні заходи".

На фото Олександр Харченко