Уханьский коронавірус: хто у групі ризику і чи врятує маска – розповідає лікар

Уханьский коронавірус: хто у групі ризику і чи врятує маска – розповідає лікар

Олександр Дуда, завідувач кафедри, професор, доктор медичних наук Національної медичної академії післядипломної освіти, та Олена Карнаух, адвокатка і правозахисниця, розповіли в ефірі Українського радіо, для кого може становити небезпеку новий китайський коронавірус.

0:00 0:00
10
1x

Олександр Дуда зазначив, що незважаючи на масовість захворювання (в Китаї захворіло вже понад 4,5 тис осіб, 105 померло), усі цифри відповідають початку розвитку захворювання респіраторної інфекції. Так само прогнозованою є група ризику – ті, для кого вірус становить найбільшу загрозу.

"Перше – це вік. Це діти до 5 років і люди 65 років і старші – це якраз ті, хто більше схильний до захворювань, у тому числі респіраторних, – наголосив лікар. – Друге – слабка імунна система. Цукровий діабет, ожиріння, люди з тяжкими патологіями, з залежністю від ліків… Це і пульмонологічна патологія, і серцево-судинна патологія, і легенева патологія, і ниркова патологія, замісна терапія, онкопатологія – усе вище перелічене ми бачимо у переліку тих, хто помер від цього вірусу".

За рахунок того, що вірус постійно мутує, досить складно знайти для нього лікування, і ще складніше – вакцину. Епідемії та пандемії зазвичай виникають саме через те, що вірус кардинально змінюється, і той імунітет, який був випрацюваний у людей, не працює проти нової його форми.

У ХХІ сторіччі вже бували епідемії, викликані коронавірусом, додає Олександр Дуда.

"На сьогодні ми виділяємо близько 30 різновидів коронавірусу, з них у людей ми більше всього знаємо про 7 різновидів, починаючи від SARS, так званої атипової пневмонії, яка з’явилася у Китаї 2003 року, і до коронавірусу Близького Сходу, який був розповсюджений у таких країнах як Саудівська Аравія, ОАЕ, який циркулює серед верблюдів і летальність якого складає до 90%. Китай – це саме той регіон Південної Азії, де з’являються нові віруси, грипу у тому числі. Показники летальності від SARS у 2003 році складали до 10%", – пояснює лікар.

На думку Олександра Дуди, носити маски, як це роблять у Китаї та Європі – однозначно варто, і скепсис тут не зовсім доречний. Так, вона не може захистити на 100%, але більше 50% вірусів вона здатна попередити. Зокрема маска обмежує рух бризок слини, якими може передатися вірус.

"Є два ставлення до масок: відносно захисту і відносно попередження. Вся Європа почала носити маски. Хто носить маски? Ті, у кого з’являється нежить, симптоми респіраторної інфекції, а також групи ризику – для того, щоб попередити розповсюдження цього захворювання", – зазначає Олександр Дуда.

Тим, хто не може постійно купувати нові одноразові маски, лікар радить прасувати свою маску гарячою праскою, адже віруси можуть знищуватися під впливом високої температури.

А от відмовлятися від товарів, замовлених у Китаї, Олександр Дуда не радить.

"Жодної передачі через товари не може бути. Якщо ви отримуєте товар, ви отримуєте товар неінфікований", – наголосив він.

Олена Карнаух, у свою чергу, розповіла, що якщо в Україні хворий уханським коронавірусом не звертатиметься до лікаря, він відповідатиме перед законом.

"Законодавством України передбачена примусова ізоляція людини в стаціонар, якщо вона вже хвора, але це стосується лише психічних захворювань та тубдиспансерів, – розповіла юристка. – Але є інший момент: якщо людина знає, що вона хворіє, або у неї є серйозні підозри, і вона ухиляється від медоглядів, лікування, ізоляції, у неї може настати кримінальна відповідальність, якщо вона заразить наразі невиліковною хворобою інших людей".

Олена Карнаух наголосила, що наразі уханський коронавірус дійсно вважається невиліковним. Так, люди виздоровлюють завдяки роботі свого організму, але ефективного лікування від нього досі немає.

Фото telegraph.co.uk