Нечесні "лікарняні": як припинити торгівлю медичними довідками?

Нечесні "лікарняні": як припинити торгівлю медичними довідками?

Координаторка громадсько-урядової платформи "Разом проти корупції" Оксана Величко та керівник ІТ-департаменту Пенсійного Фонду України Олександр Малецький в ефірі Українського радіо розповіли, як унеможливити торгівлю медичними довідками, запровадивши електронний реєстр листків непрацездатності.

0:00 0:00
10
1x

"Ми говоримо про неправомірну купівлю лікарняних листів строком на 10 днів. Перші 5 днів лікарняного компенсуються за рахунок коштів роботодавця, і якщо роботодавцем є держава, то за державні кошти. Якщо це приватна організація, то у неї є власник, який за це заплатить. Все, що є після 5 днів, — це вже компенсація з Фонду соціального страхування. Є багато оголошень і в Інтернеті, і в метро, де продаються лікарняні від 300 до 500 гривень залежно від строку. Найчастіше це підробки. Там або реквізити неправильно вказані, або такого лікаря немає, він в цій лікарні не працює, або змінена назва лікарні. І коли державна установа бере липову довідку, її комісія, що складається з представників органу управління і представників робітників, перевіряє, чи це правомірний лікарняний, та відправляє дані щз нього в Фонд соціального страхування. Фактично так звану заяву-розрахунок. Тобто Фонд соціального страхування ніколи не бачить сам лікарняний листок і не може перевірити, чи це фальшивка. Він просто робить свою роботу — сплачує. Так ми втрачаємо кошти", — зазначила Оксана Величко.

Величко зауважила, чи відбувається реформа у видачі та контролі за лікарняними.

"Є кілька груп порушень: перша — коли ховаються на лікарняний, друга — коли відбувається підробка лікарняних, третя — коли лікарняні видаються неправомірно, тобто справжній лікар нечесно продає лікарняні. Велика частина цих зловживань може бути унеможливлена із запровадженням електронного реєстру листків непрацездатності. Коли буде єдиний центральний реєстр всіх виданих лікарняних листів, тоді фальшивки будуть відметені. Оскільки тоді вже не потрапить просто так до Фонду соціального страхування від роботодавця, минуючи цей реєстр. І велика частина коштів буде зекономлена", — сказала вона.

Олександр Малецький повідомив, що реєстр лікарняних буде у віданні Пенсійного фонду.

"Пенсійний фонд веде реєстр застрахованих осіб, в якому накопичується і зберігається інформація про страховий стаж, який дає підстави для оплати тимчасової непрацездатності, і ми підтверджуємо статус застрахованої особи. У реєстрі є практично все працююче населення, всі застраховані особи. Тому логічно, що та частина, яка повинна давати інформацію про лікарняні листки, теж знаходиться там", — сказав Малецький.

За його словами, реєстр для лікарняних листків вже побудований і готовий до використання.

"Ми побудувати систему взаємодії з громадянами, у нас є портал електронних послуг, де є відповідні кабінети застрахованої особи і страхувальника, де можна буде цю інформацію побачити", — додав він.

Олександр Малецький наголосив, що для того, щоб реєстр запрацював на повну силу, Пенсійний фонд повинен розпочати отримувати відповідні медичні висновки від лікаря.

"Загальна схема така. Людина звернулася до лікаря, лікар засвідчує, що людина дійсно тимчасово непрацездатна, формується медичний висновок, підписаний цифровим підписом лікаря, потрапляє до нас. На основі цього ми перевіряємо статус застрахованої особи і відповідно в реєстрі на підставі цього висновку формується електронний листок непрацездатності. Після цього інформація про нього розміщується електронному кабінеті застрахованої особи і електронному кабінеті роботодавця для того, щоб вони могли  розрахувати лікарняний. Крім того, надається інформація, необхідна для розрахунку. Тобто ця частина вже готова, і нам потрібно, щоб ми розпочали одержувати самі експертні висновки для того, щоб цей механізм запрацював".

Оксана Величко  також додала, що "є певні складнощі з боку Міністерства охорони здоров’я, які можуть уповільнювати запровадження реєстру. Насамперед, це комп’ютеризація лікарень. Всі лікарі мають бути забезпечені комп’ютерами, електронними цифровими підписами або кваліфікаційними підписами, і вони мають в електронному вигляді цю форми заповнювати". 

Фото: ПФУ