Відставка уряду Гончарука: кому це вигідно і чи були підстави для цього?

Відставка уряду Гончарука: кому це вигідно і чи були підстави для цього?

Інвестиційний банкір Сергій Фурса та політичний експерт Руслан Синельников в ефірі Українського радіо прокоментували, чи були економічні та політичні підстави для відставки уряду Олексія Гончарука та кому вигідна дискредитація уряду.

0:00 0:00
10
1x

Сергій Фурса  проаналізував, чи є економічні причини для того, щоб уряд Гончарука міг піти у відставку.  

"Раціональних підстав немає. Скандал був на порожньому місці, тому що це була абсолютно нормальна розмова абсолютно нормальних людей, які намагалися зрозуміти, як прокомунікувати проблему. Причому не економічну проблему, а економічний міф. Бо є міфи про піраміду ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики ─ ред.), які вкладають у вуха президенту певні олігархи, і вони комунікували, як пояснити людині, яка не розуміється в економіці, а це ж ні для кого не секрет, і як знайти прості слова, щоб пояснити, що нічого такого немає. По-перше, уряд працює три-чотири місяці. Будь-який ефект від діяльності в економіці уряду наступає десь через рік. Вони могли тільки "напартачити". А вони не напартачили. Абсолютно нормальна економічна ситуація. Україні довіряють інвестори. Є велика довіра до цього уряду, переважно до економічного блоку, тому казати, що є якісь причини відставляти уряд через три-чотири місяці після того, як ви його обрали, це безглуздя якесь", — сказав Фурса.

Політичний експерт Руслан Синельников зауважив, яким є політичний аспект цієї історії і як в подальшому це вплине на імідж урядовців.

"Кожен з політиків — публічна особа, і це означає, що вони можуть бути записані навіть в тих нарадах, які вони зробили закритими. Засідання уряду цей уряд визначив як закриті, і їхні наради, як ми бачимо, так само намагалися проходити у закритому режимі, а отже, вони не сподівалися, що хтось може почути, про що саме вони говорять, у якому стилі, якою мовою, лексикою, що сам обговорюється, які питання в країні стоять перед ними як найважливіше і які їхні ініціативи  по подоланню тих кризових явищ, які ми всі помічаємо в економіці. Як би там не було, але уряд приходив як реформаторський, і від нього всі чекали найбільш рішучих економічних змін. Можливо, саме лібералізацію економіки, про яку вони спочатку заявляли, а тепер вони вже в партії поміняли свою ідеологію на соціалістів. Відповідно, за цих кілька місяців роботи від уряду ми не побачили цих законодавчих ініціатив, які б сприяли саме добробуту кожного маленького українця, про якого вони заявляли, коли йшли до влади, що вони слухатимуть народ, що вони слуги народу, що вони проводитимуть референдуми на ті чи інші болючі й важливі питання. А щодо програми уряду є великі сумніви, чи взагалі це можна вважати програмою і чи вони збираються її виконувати. А ця нарада просто підкреслила той рівень розуміння ними своїх завдань і своєї ролі в суспільстві, крім того, як показати президенту гарну картинку, "слайдики", як вони це називають", — зазначив Синельников.

На цю тему: Заява про відставку прем'єра Гончарука: спосіб піти чи залишитися?

Експерти прокоментували, кому і для чого може бути вигідною дискредитація уряду.

"Там очевидно  була умовна “рука Коломойського”. Йому потрібен хаос, щоб зірвати співпрацю з Міжнародним валютним фондом, щоб унеможливити переслідування власне самого Коломойського. Бо зараз на кону два так звані "антиколомойські закони", які повинні послабити можливості Коломойського якось добратися назад до "Приватбанку". Суд у Лондоні є довгим, і у результаті цього суду Україна має отримати всі активи Коломойського, і щоб зірвати цей суд, він намагається повернути собі контроль і над Національним банком, і над  "Приватбанком". А якщо у нас немає стійкого уряду, ми не виконуємо взяті на себе зобов’язання, не голосуємо ті закони, не отримуємо нову програму МВФ, і у результаті отримуємо дефолт. І для Коломойського це те, що дозволить йому зберегти власні активи", — зазначив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Політичний експерт Руслан Синельников вважає, що "у самій фракції "Слуга народу" немає єдності, а це означає, що багато груп, які працюють проти діючої команди уряду, будуть бачити свої інтереси у подальшому переформатуванні уряду. Буде заміна міністрів, розділення міністерств. Відповідно, мають прийти абсолютно інші люди, ніж які зараз їх очолювали, які визнали себе "профанами в економіці", що вони "ухандохали економіку", які навіть і неформальних розмовах не визначають того, яка у них програму і над чим вони саме працюють".

"Стосовно набору політичних балів, в опозиційних політичних сил з’являється більше можливості розхитувати ситуацію. На нас чекають місцеві вибори. На місцевих виборах партія "Слуга народу" достатньо слабко себе почуває, і є можливості, що в багатьох регіонах саме "Слуга народу" набере дуже мало голосів. І на виборах в ОТГ у "Слуги народу" досить малі показники навіть на сьогоднішній день. У цій ситуації і опозиція набирає балів, і альтернативні точки зору стосовно розвитку економіки. Мені здається, що переформатування буде, і ми побачимо, кого змінять. Найбільше критики ми чули щодо міністрів економіки та соціальної політики", — додав політичний експерт.

Інвестиційний банків наголосив, що "економіку не "ухандохали". Вона зростає. Це вирвана з контексту цитата. І міф. Швидше за все, міністерство економіки розділять з аграрним міністерством, бо дуже багато ласих шматків є в аграрному секторі. А стосовно діяльності міністерства економіки, я думаю, що це найкраще міністерство, яке зараз є, і ті законопроекти, які вони подають, і Трудовий кодекс дуже потрібні. І земельна реформа — це найважливіша реформа, яку має здійснити зараз насправді уряд Зеленського, а не Гончарука. Її дуже активно саботують, але не з вини уряду".  

На цю тему: Стабільність уряду відповідає інтересам України – Дмитро Кулеба про відставку прем’єр-міністра

Нагадаємо, 17 січня стало відомо, що після оприлюднення аудіозаписів засідання Кабінету Міністрів Олексій Гончарук написав заяву про відставку і подав її на розгляд президенту Володимиру Зеленському. Президент Зеленський дав Гончаруку та його уряду ще один шанс.

Сам прем’єр-міністр у парламенті так прокоментував ситуацію, яка склалася довкола нього: "Останнім часом щодо уряду точаться велика кількість інформаційних атак і маніпуляцій. Мета цих маніпуляцій – посіяти розбрат всередині команди, створити уявлення нібито хтось не поважає президента. Це не правда. Наша сильна позиція полягає в тому, що ми одна команда".

Прослухати повну версію

Фото: facebook.com/PMHoncharuk