В Україні з’явилася організація, що допомагатиме вирішувати проблеми ЖКГ

В Україні з’явилася організація, що допомагатиме вирішувати проблеми ЖКГ

З нового року в Україні запрацювала громадська організація “Енергетичний омбудсмен”. Її засновники безкоштовно допомагають споживачам житлово-комунальних послуг обстоювати свої права. Голова ГО, юрист Олександр Трохимець в ефірі Українського радіо розповів, які питання у комуналці вони беруться допомогти вирішити.

0:00 0:00
10
1x

Голова новоствореної організації “Енергетичний омбудсмен” Олександр Трохимець вважає, що вирішити проблеми в галузі ЖКГ, люди можуть, тільки об’єднавшись. “Ось, наприклад, візьмемо класичний приклад - борг, якого немає. Людину “запускають по колу”, для того, щоб вона втомилася або рано чи пізно заплатила, або цей борг буде висіти. Ми займаємося якраз такими випадками для незахищених верств населення, у тому числі. Для споживача наша допомога безкоштовна. Єдине, що потрібно, стати частиною ГО, щоб ми по закону мали можливість надавати допомогу”.

“Енергетичний омбудсмен” обіцяє допомогти у вирішенні питань завищених тарифів. “Тарифи складаються з вартості палива, яке використовується для опалення. Але є питання надання цих послуг і обліку даних послуг і брахунку. Держава, коли втричі підіймала ціну на газ у 2016-му році, говорила, що всі будуть забезпечені субсидіями, ті, хто цього потребує. Як бачимо у підсумку, у людини 6 тисяч гривень, це ненормально з точки зору опалення. Там вкладені більші втрати в мережах, або, можливо, тариф розрахований невірно”.

Систематичні аварії – теж явище, яке дуже часте в Україні. “Ми зараз будемо розбирати ту ситуацію, що виникла на площі Либідській, коли затопило торговий центр. Це яскравий приклад. А таких поривів, насправді, дуже багато і під аварії усе, що завгодно списують. У мене до “Київтеплоенерго” дуже великі питання з точки зору належної експлуатації теплових мереж і підтвердження цієї експлуатації відповідними документами”, – каже Трохимець.

Хаос у сфері ЖКГ, на думку юриста, дуже вигідна історія. “Хто на ньому заробляє? Це ті, хто стоїть за усіма цими надавачами послуг. І локальні монополісти, і глобальні монополісти як, наприклад, “Нафтогаз”. І держава, на мою думку, тут є безпорадною. Питання навіть не в політичній волі. Питання в тому, що не настає відповідальності за ті порушення прав споживачів. У найкращому для споживача випадку, надавач послуг виконує те, що він і так повинен виконати. Але для цього потрібно виходити. Можливо, навіть, судитися декілька років”.

фото - Укрінформ