У Києві не могли не знати про оборудки одеської податкової – Острікова

У Києві не могли не знати про оборудки одеської податкової – Острікова

Очільниця одеської податкової Наталя Чеботарьова 16 січня була викрита на пропозиції та наданні хабаря прокурору. Разом з нею до відповідальності притягнуть і її заступника Володимира Мосійчука. Тетяна Острікова, адвокатка, народна депутатка 8-го скликання Верховної Ради України, та Катерина Бутко, менеджерка проєктів ВГО "Автомайдан", прокоментували в ефірі Українського радіо ситуацію у Державній податковій службі.

0:00 0:00
10
1x

Нинішні керівники обласних ГУ Державної податкової служби – люди зі старої системи – Катерина Бутко

Катерина Бутко, менеджерка проєктів ВГО "Автомайдан", розповіла, що "Автомайдан" звернув увагу на очільницю одеської податкової та її заступника ще близько місяця тому, адже, якщо судити з декларації, вона живе просто на вулиці. 

"Ми звернули увагу на Чеботарьову і її заступника Мосійчука просто тому, що у нас є певні індикатори людей, до яких потрібно придивитися – якщо є величезна кількість майна, не співрозмірного доходам, або ж, наш особистий індикатор – коли людина взагалі не декларує жодного майна, навіть на праві користування. Мосійчук та Чеботарьова у жодній своїй декларації з 2015 року не задекларували жодного майна, навіть на праві користування, де вони могли б жити. Тобто люди пишуть, що вони вже кілька років ніде не живуть", – зазначила активістка.
 

 

Вона наголосила, що на цю історію "Автомайдан" натрапив не випадково. Організація свідомо моніторила нових очільників обласних управлінь і прийшла до висновку, що нинішнє керівництво обласних податкових – це люди зі старої корумпованої системи.

"По суті, нинішні керівники усіх областей – це не просто люди, які взялися нізвідки або якісь нові люди, це колишні заступники тих керівників, які були в часи Насірова (голова Державної фіскальної служби у 2015-2017 – ред.), а, може, й у часи Клименка (Міністр доходів і зборів у 2012-2014 –ред.). По суті, це ті ж особи, які працювали у структурі давно, і тому там нескладно "тикати пальцем" і дивитися. На мою думку, це одна з найкорумпованіших систем, і ці люди вже давно залишаються у цій системі. Ми знаходили досить багато людей. Наприклад, нинішній очільник податкової Білої Церкви – це колишній мер Українки, який пішов у відставку через корупційний скандал", – пояснила Катерина Бутко.

На діяльність очільника ДПС Сергія Верланова має вплив "львівський клан" – Острікова

Тетяна Острікова, адвокатка, народна депутатка 8-го скликання Верховної Ради України, звернула увагу на те, що всі нинішні очільники обласних головних управлінь ДПС діють у статусі виконуючих обов’язки (в.о.). Отже, вони не проходили конкурсний відбір, і на посади були призначені люди зі "старої колоди".

"Людина працювала заступником у старій податковій, і тут вона стає керівником обласного управління в новій податковій. Якщо, наприклад, зайти і подивитися на сайт ГУ ДПС у Київській області – в.о. начальника є Вітик Орест Дмитрович. Дивимося біографію – постійно працював на різних посадах податкових органах, і перед призначенням у Київську область він працював заступником начальника ГУ ДФС У Львівській області", – звернула увагу адвокатка.

Вона вважає, що саме ця особа невипадково очолила податкову в Київській області. На її переконання, на очільника Державної податкової служби має вплив "львівський клан", що позначається на діяльності ДПС та призначенні посадовців.

"Дуже сильний клан таких транзитно-конвертаційних центрі сьогодні діє і має центр у Львівській області. Сергій Верланов (нинішній очільник Державної податкової служби – ред.) родом зі Львова. Є багато інформації в медіа і правоохоронних органах про те, що цей клан впливає на його діяльність і на його призначення", – зазначила Тетяна Острікова.

Сама Тетяна Острікова вважає, що перспективним було б залучення до податкової служби людей з-поза старої корумпованої системи, фахових юристів та адвокатів. Але на заваді цьому стоїть як супротив самої системи, так і низькі зарплати в цій держструктурі, якщо порівнювати з приватним сектором.

Оборудки одеської податкової були б неможливими, якби у Києві про них не знали – Острікова

У плівках НАБУ, за якими була висунута підозра очільниці одеської податкової, прозвучали слова про "збір грошей на Київ" одеськими податківцями. Тетяна Острікова висуває дві гіпотези стосовно її реального значення.

По-перше, вона припускає, що Чеботарьова могла просто дурити прокурора, пояснюючи такий малий хабар (у 25 тис. грн) тим, щоб одеська податкова має передавати кошти "нагору" і тому не має більших сум.

Інша гіпотеза Тетяни Острікової, чому в Києві не звертали увагу на фіктивні оборудки, які прокручували в одеській податковій. Вона переконана, що оборудки з фіктивними ПДВ, які прокручували в Одесі, неможливо було б провести так, щоб у Києві цього не помітили.

"Цим займатися було  неможливо без того, щоб у центрі посадові особи, дотичні до ІТ-системи ДФС, цього не помічали. У нас уся ця система ПДВ електронізована, всі оборудки видно, працює електронна система ризиків, і вона мала б спрацьовувати, якщо йде реєстрація від фіктивної фірми. Це було б неможливо без того, щоб у курсі були вищі посадові особи і керівники департаментів тут, у Києві", – підсумувала адвокатка.

Фото: umoloda