Путіну комфортно мати при владі технократа без політичних амбіцій – Осмоловська про призначення нового прем’єра РФ

Путіну комфортно мати при владі технократа без політичних амбіцій – Осмоловська про призначення нового прем’єра РФ

Вчора президент Росії Володимир Путін заявив, що виступає за зміни до Конституції Російської Федерації, зокрема, за призначення прем’єр-міністра Державною думою, але із збереженням за президентом права його звільняти. Практично одночасно з цим прем’єр-міністр РФ Дмитро Мєдвєдєв заявив, що уряд Росії подав у відставку. Новим прем’єром стане Михайло Мишустін, голова Федеральної податкової служби Росії. Що змусило уряд РФ піти у відставку та чим це обернеться для України Українському радіо розповіла дипломат, експерт з міжнародних питань Юлія Осмоловська.

0:00 0:00
10
1x

"Поки що тяжко сказати, як зміна прем’єра позначиться на відносинах між нашими двома країнами. Скоріше поки що йдеться про переформатування влади всередині Російської Федерації і більшість експертів та аналітиків говорять, що Володимир Путін таким чином шукає можливості так званого органічного вирішення проблеми транзиту влади у 2024 році, коли він вже не зможе балотуватись на наступний термін", – зазначила Юлія Осмоловська. 

Йдеться, за словами дипломатки, про можливість збереження Путіним політичної влади в країні і забезпечення певних політичних гарантій, коли після 2024 року для нього може створюватись не дуже комфортне тло для перебування: "На сьогоднішній день йдеться скоріше про те, що всі ці ініціативи покликані забезпечити органічний перехід Володимира Путіна з однієї іпостасі в іншу і жодним чином не спрямовані на покращення комунікації РФ із зовнішній світом".

"Резонансу, який ми могли б спостерігати в цій ситуації, не відбулося. Більшість західних експертів говорять про те, що такі ротації в російському уряді і особливо висунення пана Мишустіна на посаду прем’єр-міністра країни говорять про те, що зараз для Володимира Путіна буде більш комфортно мати технократа при владі, який не має персональних політичних амбіцій для того, щоб добре підготуватися до очікуваних парламентських виборів, переформатування Державної думи", – пояснила Юлія Осмоловська.

Хоча, як звернула увагу експертка, офіційна причина, яка називається, це те, що начебто уряд під керівництвом пана Мєдвєдєва поки що не продемонстрував серйозних результатів в категоріях тих цілей, які виставлялися російським президентом, коли в травні 2018 року була представлена програма щодо основних напрямків розвитку країни: "Показники ефективності, які були заплановані, не були досягнуті. Тому можливо технократичний уряд під керівництвом досвідченого податківця начебто може кращим чином реалізовувати ті завдання, які були поставлені".  

ФОТО: Прямий