Вигадки фабрики російських фейків – іноземці керують Києвом, а мова і церква під загрозою

Вигадки фабрики російських фейків – іноземці керують Києвом, а мова і церква під загрозою

Російські ЗМІ знову турбуються про мову та церкву в Україні. Приводом для цього стали заяви лідера партії “Союз лівих сил” Василя Волги, якого кремлівські медіа називають “українським опозиційним політиком”. Зокрема, Волга заявив, що Києвом нібито тепер керують іноземці, які втручаються у справи церкви та нав’язують мовні закони. Пропутінські медіа одразу підхопили і розкрутили цей фейк. Чому церковні справи в Україні та мовне питання турбують російські медіа, в ефірі Українського радіо обговорювали з директором зі стратегій PR House Дмитром Сіманським.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

Україна є незалежною державою, що визнається світовим співтовариством. Згідно з оцінкою організації Freedom House, Україна є країною частково вільною, набираючи 60 балів із можливих 100. Релігійні свободи в країні оцінюються на 3 з 4 балів. Державна мова в Україні одна – українська, але не забороняється використовувати інші мови у приватному спілкуванні, релігійних обрядах тощо.

"Наприклад, російська церква в Україні – УПЦ МП – не може існувати без підтримки зовні. А українці дедалі більше розуміють, якою має бути їхня церква. Ті, у свою чергу, звикли до того, що вони існують за бюджетні гроші чи за гроші олігархів, чи за російські гроші, а тепер цих грошей нема. Тому у російської церкви виникли проблеми, як у більшості проросійських чи російських проектів України. В них агонія, тому вони вигадують різні вигадки, щоб продовжити своє існування", – вважає Дмитро Сіманський.

Водночас він переконаний, що українська влада недостатньо уваги приділяє окремим аспектам діяльності УПЦ МП, а саме – використання землі, фінансування чи видавничої діяльності цієї церкви.

Ознайомитися з матеріалами проєкту "Рускій міф" можна за цим посиланням