ТОП-5 порад, як не боятися літати після звісток про авіакатастрофи

ТОП-5 порад, як не боятися літати після звісток про авіакатастрофи

В Ірані 8 січня розбився пасажирський літак українських авіаліній. Як не боятися літати після звісток про авіакатастрофи? Про це Українському радіо розповів нейропсихолог, експерт з аерофобій Ілля Головань.

"У випадку із страхом літати навіть малий нюанс може викликати у людей паніку, але треба пам’ятати, що є авіаційні причини катастроф, а є неавіаційні. Те, що відбулось з українським боїнгом у Ірані – неавіаційна, адже йдеться про ракету. Таких випадків за історію було декілька, в тому числі над Чорним морем та під Донецьком. Це могло статися з будь-яким літаком і до безпеки польоту це не має відношення. В той же час вчора і позавчора, і на наступний день більше ста тисяч рейсів злетіли та приземлились у світі і сотні мільйонів людей здійснили польоти. Тому якби це було причиною не літати, то люди б не літали", – розповів Ілля Головань.

За словами нейропсихолога, аерофобія властива лише людям тривожних психотипів: "Таких людей близько чверті всього населення. Але три чверті населення будуть продовжувати літати. Тому варто задати собі питання: що після цього змінилось?"

"Люди, які бояться літати, люблять все контролювати. Це їхня основна проблема і когнітивно дуже складно їх переконати в безпеці польоту. Тому існує система, коли треба міняти думки й коли вони змінюються, страх також йде і залишаються фізіологічні реакції, які закріпилися в тілі, оскільки будь-яка фобія є комплексною. Тому перш за все треба працювати з думками, а далі, коли думки більш-менш заспокоюються, в польоті треба контролювати своє тіло. Потрібно робити дихальні вправи, розслаблюватись", – пояснив експерт з аерофобій Ілля Головань.

Отож більшість порад, як позбутись страху перед польотами, можна звести до п’яти наступних:

1. Перед самим польотом подбати про хорошу фізичну та психологічну форму: добре виспатися, випити достатньо води, перекусити легкими стравами, аби в польоті вам не дошкуляв голод чи спрага;  

2. Під час польоту дихати глибоко і спокійно та розслабити м’язи, адже гіпервентиляція легень провокує панічні атаки, а відтак перш за все треба заспокоїти дихання та зменшити кількість спожитого кисню;

3. Одягнути зручний одяг та подбати, аби під рукою було щось тепле, тому що переохолодження також посилює напругу в тілі;

4. Запастися водою та уникати рідин та їжі, які збуджують нервову систему (коли, алкоголю, кави, шоколаду);

5. Відволікти себе та "поділити" політ на частини, наприклад, перекус, перегляд фільму, читання книжки. Це допоможе налаштуватися на позитивний лад, не думати весь час, що ви перебуваєте в літаку та уявляти, як він може впасти. Крім того, поділивши політ на частини, вам вдасться психологічно його скоротити.

Якщо ж ви з тих людей, які люблять все контролювати та завжди розуміти, що і як відбувається, експерти радять перед польотом ознайомитись з будовою літака та тим, як відбуваються польоти. Оскільки більшість людей боїться механічних поломок літака, варто пам’ятати, що у літака кілька двигунів і навіть якщо один відмовить, інші продовжать працювати. 

Окрема тема — турбулентність, коли літак стрибає із зони низького у зону високого тиску, тому і трясеться і всередині у вас все "шугає". Це нормально і від турбулентності літак не може впасти або зламатися. Небезпечно у цей момент тільки сидіти не пристебнутим, адже можна "підстрибнути" і вдаритися.

ФОТО: pixabay