Літак був збитий ракетою: США та Великобританія припускають, Канада впевнена

Літак був збитий ракетою: США та Великобританія припускають, Канада впевнена

Офіційний представник МЗС Ірану Аббас Мусаві заявив, що його країна вітає участь в розслідуванні катастрофи українського Boeing представників тих держав, чиї громадяни стали жертвами трагедії та офіційно запросив Україну та ''Боїнг'' взяти участь у розслідуванні.

Відповідне повідомлення опубліковано в каналі дипвідомства в месенджері Twitter. Окрім того, Мусаві звернувся з проханням до прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, а також урядів інших країн, які мають інформацією про подію, поділитися нею. Причиною допису, ймовірно, є заяви лідерів кількох країн.

За кілька годин до цього прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що пасажирський літак авіакомпанії "МАУ" був збитий іранською ракетою "земля-повітря". Про це він сказав під час брифінгу, посилаючись на "низку джерел", зокрема, спецрозвідку: "У нас є розвіддані з різних джерел, зокрема дані наших союзників і дані нашої розвідки, які вказують, що літак збила іранська ракета класу "земля – повітря". Це могло бути ненавмисно".

Крім того, за повідомленням британського телеканалу "Skynews", прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також допустив можливість того, що український авіалайнер міг бути випадково збитий іранською зенітною ракетою біля Тегерана.

 

Глава Білого дому Трамп, як повідомляє ABC News, вважає, що літак міг розбитися не через технічну несправність, а через те, що "хтось на тому боці міг припуститися помилки".

На запитання журналіста, що він думає про катастрофу рейсу "Тереган-Київ", Трамп відповів: "У мене є підозри щодо цього. Я не хочу цього говорити, оскільки в інших людей є свої підозри ... Хтось на тому боці міг припуститися помилки. До нас це не має жодного стосунку".

У той же час The New York Times опублікував відео, де ракета вилучає в літак, і він загоряється. А міжнародні розслідувачі з Bellingcat підтвердили його справжність, геолокацію, та припустили, що вона могла бути випущена з території іранської секретної військової бази IRSG.

До позиції Трампа журнал Newsweek, оприлюднив заяви представника Пентагону, старшого американського розвідника та іракськоі розвідувальноі служби, які стверджують, що український літак зазнав удару від виробленої в Росії ракетноі системи "земля-повітря" "Тор-М1". У Пентагоні США вважають, інцидент був випадковим, оскільки іранські зенітні системи могли, ймовірно, діяти так після ракетного нападу країни.

Всі троє: президент США, прем'єр-міністри Канади та Великої Британії припускають, що літак було збито Іраном ракетою російського виробництва. 

Офіційний представник уряду Ірану Алі Рабей назвав брехнею заяви Трюдо, про те що український літак 8 січня могли збити іранською ракетою: "Це брехня, і ніхто не візьме на себе відповідальність за велику брехню … Дуже шкода, що ця психологічна операція уряду США і тих, хто підтримує її свідомо і несвідомо, змушує сім'ї загиблих сумувати ще більше. Поширюючи цю брехню, вони переслідують власні цілі".

Президент України Володимир Зеленський одразу не коментував заяв світових лідерів. Напередодні він провів переговори з керівництвом Ірану і закликав керівництво Канади до спільних дій щодо розслідування причин катастрофи та висловив співчуття родичам і близьким загиблих українців і закликав "не робити хайпу і чекати офіційних результатів розслідувань".

Нагадаємо, 8-го січня Іран обстріляв дві військові бази США, що знаходяться в Іраку. Атака стала відповіддю на вбивство іранського генерала Касема Сулеймані. Він командував іранським Корпусом вартових ісламської революції і загинув 3-го січня в результаті авіаудару США.

8 січня в Ірані розбився пасажирський літак "Боїнг 737", що належав компанії "Міжнародні авіалінії України". Лайнер виконував прямий рейс "Тегеран - Бориспіль". За попередніми даними, на борту літака перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Авіакомпанія "МАУ" опублікувала список загиблих пасажирів рейсу.

Фото: ISN via AFP/Getty Images