Перші версії катастрофи українського Боїнга: аналізує авіаексперт Романенко

Перші версії катастрофи українського Боїнга: аналізує авіаексперт Романенко

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов озвучив перші 4 версії катастрофи літака "МАУ" в Ірані. Авіаексперт Валерій Романенко прокоментував, яка версія авіатрощі є найбільш ймовірною.

0:00 0:00
10
1x

Ураження літака зенітно-ракетною системою "Тор"

"Тор" — навряд чи, бо це досить велика ракета, і вона б видимою і на радарах іранської протиповітряної оборони, і залишила б слід в небі. Роботу двигуна було б видно. Мені ця версія не видається вірогідною", — зазначив Валерій Романенко.

Зіткнення з безпілотником або іншим літальним об'єктом

"Іран має кілька типів безпілотних літальних апаратів, зокрема, ті, які оперують з висоти 2400 метрів. Мені ця версія не видається дуже великою. Це можна порівняти із зіткненням "КАМАЗу" із "Запорожцем".  Не може бути таких ушкоджень, щоб літак впав. І впав негайно. І щоб відбувся вибух і літак запалав. Це неможливо. І я вважаю, що ця версія найменш вірогідна", — пояснив авіаексперт.

Руйнування і вибух двигуна з технічних причин

"Це була основна версія, яку сказав представник іранського аеропорту і потім цю ж версію спростував. Її повторило наше посольство, і потім теж спростувало. двигуни самі по собі не вибухають. Тим паче, там стояли одні із найнадійніших у світі двигуни. Ця версія не є ймовірною", — прокоментував він.

Вибух всередині літака внаслідок терористичного акту

"У розмовах з фахівцями ця версія є основною. Їй дають вірогідність понад 75%. Я б ще розглядав версію пуску портативної ракети "земля-повітря", яка запускається з плеча однієї людини. Бо висота дозволяє. Але її вірогідність — максимум 5%", — зауважив Романенко.

Нагадаємо, 8-го січня Іран обстріляв дві військові бази США, що знаходяться в Іраку. Атака стала відповіддю на вбивство іранського генерала Касема Сулеймані. Він командував іранським Корпусом вартових ісламської революції і загинув 3-го січня в результаті авіаудару США.

8 січня в Ірані розбився пасажирський літак "Боїнг 737", що належав компанії "Міжнародні авіалінії України". Лайнер виконував прямий рейс "Тегеран - Бориспіль". За попередніми даними, на борту літака перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Авіакомпанія "МАУ" опублікувала список загиблих пасажирів рейсу.

Як повідомляє журнал Newsweek, представник Пентагону, старший американський розвідник та іракська розвідувальна служба заявили, що український літак зазнав удару виробленою в Росії ракетною системою "земля-повітря" "Тор-М1". У Пентагоні США вважають, інцидент був випадковим, оскільки іранські зенітні системи могли, ймовірно, діяти так після ракетного нападу країни.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що пасажирський літак авіакомпанії "МАУ" був збитий іранською ракетою "земля-повітря". Про це Трюдо сказав під час брифінгу, посилаючись на "низку джерел", зокрема, канадську розвідку.

Фото — Reuters