Скасування депутатського імунітету послаблює позиції парламентаризму – Андрій Магера

Скасування депутатського імунітету послаблює позиції парламентаризму – Андрій Магера

1 січня набули чинності зміни до Конституції України, що стосуються скасування депутатського імунітету. Що це означає і чи скасовано депутатську недоторканність повністю Українському радіо розповів колишній заступник голови ЦВК, член Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"До 1 січня 2020 року в нас була 80 стаття Конституції України, яка зазначала, що зміст депутатської недоторканності складають два елементи: так званий депутатський індемнітет та депутатський імунітет. Депутатський індемнітет – це абсолютна гарантія від притягнення народного депутата до будь-якого виду юридичної відповідальності, чи це кримінальна, чи це адміністративна, чи це цивільно-правова за результати голосування у парламенті чи за висловлювання у парламенті чи його органах. Єдиним винятком в індемнітеті є дії, які становлять так званий наклеп і образу. Тобто в порядку цивільного судочинства про захист честі і гідності як раніше, так і зараз можна звертатись. Натомість до 1 січня 2020 року був ще депутатський імунітет – це гарантія від притягнення народного депутата України до кримінальної відповідальності, від арешту та затримання без рішення Верховної Ради України", – пояснив Андрій Магера.

Зараз, за словами члена ЦВК, депутатський імунітет скасований, залишився тільки депутатський індемнітет: "На сьогоднішній день народний депутат як звичайний громадянин може бути притягнений до кримінальної відповідальності, затриманий чи заарештований без рішення парламенту. Проте в цьому разі відповідні дії повинен вчинити генеральний прокурор, що на мою думку є вже дещо нелогічним".

"Депутатський індемнітет залишається, тобто депутат може вільно висловлюватися у Верховній Раді, вільно голосувати і за це він не несе жодної юридичної відповідальності. Але якщо в своїх висловлюваннях він буде вчиняти наклеп на когось чи когось ображати, то будь-хто, кого ображено, може звернутися до суду і попросити грошову компенсацію за відповідні протиправні висловлювання народного депутата", – зауважив Андрій Магера.

Відтак колишній заступник голови ЦВК вважає, що те, що ми маємо зараз, можна назвати виконанням політичних обіцянок депутатів багатьох скликань, проте не до кінця: "Так, тому що неодноразово й провладні партії, й опозиційні гралися цією тезою скасування депутатського імунітету, тому що ця ідея сама по собі є популістична. Виборцям кидають своєрідну кістку, мовляв, хто винен у ваших бідах? Народні депутати, тому давайте зробимо їх такими, як і ми. Але при цьому не пояснюють, що депутатський імунітет – це складова гарантій парламентаризму і серед європейських країн депутатського імунітету немає лише в декількох. Тому моє особисте ставлення до скасування депутатського імунітету негативне, оскільки це послаблює позиції парламентаризму".

ФОТО: Фокус