"Не може бути "двох сортів" кандидатів у депутати" – Андрій Магера про Виборчий кодекс

"Не може бути "двох сортів" кандидатів у депутати" – Андрій Магера про Виборчий кодекс

1 січня набув чинності новий Виборчий кодекс України. Які інновації чекають українців у цій сфері та чи дійсно буде запроваджено пропорційну систему з відкритими списками Українському радіо розповів колишній заступник голови ЦВК, член Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Найголовніше те, що змінюється виборче законодавство, адже з 1 січня набуває чинності новий Виборчий кодекс України і одночасно з цим мали би втратити чинність одразу три законодавчі акти, але повністю втрачає чинність лише закон про вибори президента. Натомість два інші закони, а саме закон про парламентські вибори та закон про місцеві вибори, тимчасово діятимуть в частині, яка стосується, наприклад, проведення проміжних виборів в одномандатному окрузі або виборів в нових територіальних громадах", – розповів Андрій Магера.

Загалом перед ЦВК постає питання прийняття цілої низки правових актів, які обслуговують виборчий кодекс: "Йдеться про форми різних документів, порядки, роз’яснення, ряд інших важливих документів, які ухвалить уряд для того, щоб запустити цей Виборчий кодекс. Це досить складний документ і особливо в частині проведення наступних чергових чи позачергових парламентських виборів досить важкий для застосування. Його треба буде пояснити багатьом виборцям, членам виборчих комісій, організаторам виборів, тому потрібен буде перехідний період".

"Є чимало нарікань і зауважень відносно ідеї закріплення перших десяти кандидатів загальнодержавного списку лише в загальнодержавному списку і відсутності їх у регіональних відкритих списках. Це свідчить про те, що ми отримаємо кандидатів двох різних ґатунків: з одного боку будуть закріплені за регіональними списками кандидати, а з другого – ті, які не закріплюються. Це говорить про порушення рівного виборчого права в частині можливості реалізації права балотуватися. Не може бути двох сортів кандидатів у депутати. Тому, на мою думку, це порушення рівного виборчого права як такого", – наголосив Андрій Магера.

Другий нюанс, на який звернув увагу колишній заступник голови ЦВК, полягає в тому, що розрекламована відкрита пропорційна виборча система насправді такою не буде, тому що по регіональних списках для того, щоб переміститися у черговості списку, кандидату необхідно буде набрати величезну кількість голосів виборців: "Кодекс говорить, що це має бути не менше 25 % від виборчої квоти. Виборча квота – це певна кількість голосів виборців, яка достатня для того, аби партія здобула один мандат. В числах це буде десь десять тисяч голосів виборців, яких буде достатньо, аби кандидат міг посунутися у списку. Це призведе до того, що за регіональними списками відсоток тих депутатів, які здобудуть мандати шляхом пересування в списку, буде мізерно малим".

Читати також: Парламент ухвалив Виборчий кодекс, аби потім його доробляти – Олександр Черненко

"Крім того, у Виборчому кодексі вже є такі недоречності, ляпи, які не побачили ані на рівні парламенту, ані на рівні юридичного управління президента чи Міністерства юстиції. Наприклад, місто обласного значення Першотравенськ Дніпропетровської області взагалі не фігурує у виборчих регіонах України, адже вся територія розділена на 27 виборчих регіонів. Так от, 20 тисяч виборців цього міста у виборчих регіонах немає. Тому терміново треба готувати пропозиції до Виборчого кодексу і виправляти ці та інші недоліки", – підсумував Андрій Магера.          

ФОТО: Українська правда