Справу про катастрофу MH17 політизують: чому це не так

Справу про катастрофу MH17 політизують: чому це не так

Розслідування катастрофи Боїнга MH17 – популярна тема для фейків у російських ЗМІ. Так, прокремлівський сайт "Царьград" заявив, що катастрофа авіалайнера не розслідується, а лише політизується, і ніякого "кардинального зрушення за фактами в розслідуванні" не відбулося. Крім цього, експерт сайту звинувачує США в тому, що хоч американські супутники і повинні були бачити момент аварії, але Вашингтон ці дані не надав. Черговий російський фейк в ефірі Українського радіо аналізували з аналітикинею проєкту VoxCheck Світланою Сліпченко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це не так?

24 травня 2018 року Міжнародна слідча група, яка розслідувала катастрофу, оголосила, що Боїнг MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", що належить збройним силам Росії. У 2019 були названі імена трьох росіян і одного українця, які причетні до краху авіалайнера МН17 над Донбасом.

До Міжнародної слідчої групи, яка займається розслідуванням катастрофи, входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, України, а також Малайзії. Керує групою прокуратура Нідерландів.

До того ж, ще в 2017 році глава групи Фред Вестербек заявив, що США надали слідству супутникові знімки високої якості з місця трагедії. Американська розвідка також надала і інші докази зв'язку РФ із катастрофою MH17.

Аналітикиня проєкту VoxCheck Світлана Сліпченко зауважує, що зрушення у цьому розслідуванні є, а щодо достовірності джерел вона рекомендує ознайомлюватися з коментарями різних експертів

"Ви інколи будете наштовхуватися на російські фейки, на їхні ЗМІ або українські ЗМІ з проросійською риторикою, які кажуть будуть казати про вину українців або те, що розслідування політизують. Є сенс читати альтернативні джерела, які будуть детальніше коментувати хід розслідування або що відбувається на рівні міжнародних відносин, яка риторика між Нідерландами і Росією, яка участь України в цьому", – каже Світлана Сліпченко. 

Українське радіо розпочало проєкт з протидії російській пропаганді. Щопонеділка о 14:10 в програмі "Рускій міф" аналізуємо російські ЗМІ, виявляємо та спростовуємо найактуальніші фейки про Україну, які Росія розповсюджує в Росії, в Україні та світі.