Обмін полоненими був ламанням правових норм, аби врятувати заручників – УГСПЛ

Обмін полоненими був ламанням правових норм, аби врятувати заручників – УГСПЛ

Обмін полоненими, який відбувся 29 грудня, був ламанням норм українського законодавства, проте це було пов'язано з потребою врятувати тих, хто перебував в місцях несвободи подекуди більше п'яти років за те, що воювали за Україну. Про це Українською радіо зазначив виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

0:00 0:00
10
1x

"Коли говорити про обмін полоненими, то йдеться про взаємне звільнення, і зараз фактично ми знаходимося в ситуації, яку я б окреслив як те, що ми пішли на поступки терористам, які захопили і тримали в місцях несвободи українських громадян і, відповідно, для того, щоб полегшити їхню долю, щоб забрати тих, хто перебував там вже понад п’ять років. Вдалося здійснити акт взаємного звільнення і передачі тих, хто бажав переїхати. Тому тут ми говоримо про те, що фактично полонених в нас немає, тому що те, що в нас було – це не збройні дії, а антитерористична операція за визначенням. Ті, хто був захоплений, перебували в місцях несвободи незаконно і нарешті вдалося здійснити цей процес взаємного звільнення і отримати на українську територію і повернутих військовослужбовців, і цивільних осіб", – розповів Олександр Павліченко.

За його словами, всі особи, яких звільнили та повернули на територію України мають отримати компенсацію від держави: "Це є жертви злочину і вони фактично повинні отримати компенсацію. Було заявлено, що вони отримають фінансову компенсацію, їм буде надана і психологічна, і медична реабілітація. На сьогоднішній день наше законодавство не встигає за цією ситуацією, тому ми не маємо ще правильного чіткого визначення, оскільки вони є жертвами фактично вчиненого злочину, тоді як насправді ми маємо збройний конфлікт з Російською Федерацією і частина з них були військовополоненими".

"Щодо того, кого відпустили, то питання не має однозначного вирішення: тут може бути кілька варіантів відповідей і кожен з них буде влаштовувати чи не влаштовувати частину українського суспільства. Перше – це те, що немає врегульованої правової процедури і фактично обмін відбувався з порушенням навіть правових норм. друге питання стосується політичного чи юридичного розв’язання цієї ситуації. Якщо виходити з юридичної точки, то, звісно, звільняти тих, хто вчиняв тяжкі чи особливо тяжкі злочини не можна і ті, хто був засуджений до довічного позбавлення волі, мали відбувати покарання. Ті, хто не засуджені, мали залишатися під судом і чекати на вирок. Але це була домовленість про пакетний обмін, фактично як вимога терористів віддати конкретних людей, які незрозуміло в якому статусі, але повинні були брати участь у обміні, інакше він би не відбувся. Це було погоджено з терористами, які на сьогоднішній день ще мають силу утримувати наших людей на непідконтрольній території і питання людських доль, які можуть вирішитися позитивно – це тонкий баланс, відповіді на який ми напевно не знайдемо. Так, порушення в правовому полі відбулись, це було ламання всіх правових норм, але це було пов’язано з потребою врятувати тих, хто перебував в місцях несвободи, будучи заручником просто за те, що дехто з них воював за Україну. В даному випадку врятувати своїх, мабуть, вартувало більше і таке рішення було прийнято", – підсумував виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко.    

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін полоненими між Україною та окупованими територіями Донецька та Луганська, відповідно до якого Київ передав 127 осіб, 76 – від окупованих Донецька та Луганська. Крім того,  4 людей відмовилося повертатися на підконтрольну Україні територію, оскільки на окупованих у них залишаються сім’ї. Також 14 осіб відмовилося брати участь в обміні та їхати до окупованого Донецька та Луганська.

Піля звільнення президент Володимир Зеленський назвав такі цифри: загалом звільнено 81 людину, 17  людей відмовилося від обміну та необхідності переїжджати на окуповану територію. За словами Валерії Лутковської, нині у боовиків залишається ще біля 300 українців, з яких 100 – підтверджено, тобто з документами, а 200 осіб – без документів.

ФОТО: УНІАН  

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук