Про “феномен Зеленського” або реальний вплив тих, хто лідирує за рейтингами — пояснюють соціологи

Про “феномен Зеленського” або реальний вплив тих, хто лідирує за рейтингами — пояснюють соціологи

Президент України Володимир Зеленський, за результатами опитування соціологічної групи “Рейтинг” очолив список найвпливовіших політиків. 47% з опитаних аналітиками українців назвали Зеленського політиком 2019-го року в Україні. Чи дійсно президент має настільки великий вплив на співвітчизників — в ефірі Українського радіо розбирались соціолог Любомир Мисів та доктор соціологічних наук Олександр Стегній.

0:00 0:00
10
1x

Соціолог Любомир Мисів вважає, що нічого дивного в тому, що президент Володимир Зеленський очолив рейтинг впливовості. Адже вибори глави держави відіграли цього року значну роль у суспільстві й вплинули на загальні настрої та на очікування. “Ситуація з Володимиром Зеленським дещо унікальна, на відміну від інших глав держав. Тут ми бачимо, що йому вдається певну хвилеподібну тенденцію успіху. Є моменти падіння, наприклад, було падіння пов’язане з початком обговорення ринку землі. Пізніше пішов ріст на фоні результатів саміту нормандської четвірки. Я думаю, що далі ця тенденція теж зберігатиметься. Як показують опитування, громадяни готові чекати один рік для того, щоб побачити зміни”.

На думку доктора соціологічних наук Олександра Стегнія, ситуація з Зеленським ще унікальна через те, що президентом стала людина, яка абсолютно до цього не мала жодного відношення до влади. “Феномен Зеленського ще й у тому, що це перший переможець президентських виборів України, який став як продукт великого телевізійного проєкту. Без образ. Тому що я ставлю під великий сумнів те, чи був би він президентом, якби не було серіалу “Слуга народу”. Але, якщо не буде з його боку реальних кроків із боротьби з корупцією, реальної незалежності суддів. Останній судовий процес над тими, хто начебто винен в убивстві Шеремета, показує, що у нас дуже великі з тим проблеми".

Доктор соціологічних наук вважає, що говорячи про рейтинг політика, треба говорити про рівень довіри, адже мова йде про очікування, які той чи інший суб’єкт може виконати. “Краще тут чутливіше ставити запитання: “Які саме дії ви очікуєте від цих людей у найближчій перспективі?” Їх перераховувати іставити оцінки. Тоді воно буде зрозуміліше. А сам по собі такий рейтинг є універсальний, але це запитання не чутливе. Або запитання, яке сформоване досить давно: “У якому напрямку рухається країна — у вірному чи не вірному?” А це, до речі, інституціональна довіра. І тут, відповідно, глянути як вона сбігається навіть із президентом України”, — вважає соціолог.

Запитання “У якому напрямку рухається країна — правильному чи ні?” ставили у своєму опитуванні соціологи Фонду “Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва”. Дослідження проходило у 110 населених пунктах на початку листопада. За його результатами, 36% опитаних сказали, що у правильному, а 39% — ні. Для порівняння — у серпні напрямок руху України правильним вважали 50%, неправильним — 23%.

За напрямок розвитку країни, каже доктор соціологічних наук Олександр Стегній, відповідають люди, які при владі. І, порівнюючи дослідження про напрямок руху країни з опитуванням про впливових людей, виникає когнітивний дисонанс, певен науковець. “Вища політична, законодавча та виконавча влада зараз у руках єдиної політсили. Значить, якщо напрямок країни уже зараз відчувається не зовсім правильний, тому що 36% на 39% — це скоро буде однаково, значить щось не так. І, коли ми міряємо рівень довіри, треба розуміти як він збігається з питанням про курс країни. І тоді це буде чутливо. Тому що головне, куди ми рухаємося, правда? І серед тих, хто довіряє Зеленському ми побачимо частину людей, які вважають, що країна рухається неправильно. Тоді питання: “Що, виходить, він як найвпливовіший політик року не впливає на розвиток країни? Ну, це — нонсенс. У таких ситуаціях є когнітивний дисонанс в головах у людей — емоційно — так, але все ж таки ми рухаємося не туди. Це називається феномен масової свідомості. І це треба вивчати, не ігнорувати, не спекулювати, а враховувати”, — каже Стегній.

Також, згідно з результатами опитування соціологічної групи “Рейтинг”, головними подіями 2019-го року українці вважають звільнення полонених та військових моряків — 48%. На другому місці — вибори президента — 44% опитаних вважають цю подію найважливішою. На третьому місці — відновлення переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі.