"У холодильник ніхто не зазиратиме" — експерт коментує закон про верифікацію держвиплат

"У холодильник ніхто не зазиратиме" — експерт коментує закон про верифікацію держвиплат

Напередодні Нового Року надійшла звістка, що субсидії будуть більше контролюватися і перевірятися. 17 грудня Президент Володимир Зеленський підписав "Закон про верифікацію та моніторинг державних виплат", який Верховна Рада ухвалила третього грудня. Закон регулює здійснення верифікації та моніторингу державних виплат в Україні. Це сприятиме розбудові справедливої соціальної системи соціального забезпечення, підвищенню адресності державних виплат, оптимізації бюджетних видатків шляхом перевірки інформації, яка впливає на визначення права та розмір державних виплат. Розбирався у законі в ефірі Українського радіо директор департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Адресність означає, що допомогу повинні отримати ті, хто її найбільше потребує, каже експерт Антон Левицький. "Можливості бюджету обмежені, коштів завжди не вистачає. Тому є люди, які можуть обійтися без цієї допомоги, а є такі, яким допомогти необхідно", — пояснює він доцільність закону.

Закон має ширше охоплення, пояснює експерт. "Тобто, там не лише субсидії, а й пенсії, пільги. Найбільш закрита система — це пільги. Ми не знаємо, скільки зараз пільговиків, хто пільги отримує, як їх призначають. Не секрет, що дуже багато пільговиків отримали пільги сумнівним способом. Була ж інформація, що кількість чорнобильців у 90-ті , у 2000-ні роки зростала. Те ж саме з учасниками війни. Були моменти, коли люди могли скористатися, коли люди могли фіктивним способом могли отримати пільги. Тому верифікація орієнтована на це", — переконаний директор департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

Депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна вважає, що такий закон необхідний, адже багато років законодавчої підстави здійснювати перевірку соціальних виплат не було. Крім того, каже він, верифікація покращить адресність. "А третє, це — оптимізація видатків для держбюджету. І, в принципі, це давно треба було зробити, оскільки з цим було багато зловживань. Однак, ми маємо розуміти, що верифікація була запропонована Кабінетом міністрів у 2016-му році. Це була спроба налагодити співпрацю між різними інститутами, котрі надавали ту чи іншу інформацію про доходи громадян. Це було лише на рівні постанови. А сьогоднішній закон є важливим з точки зору об'єктивності й прозорості соціальних послуг. Крім того, я хотів би зазначити, що цей закон треба було прийняти давно", — переконаний колишній голова Тернопільської облдержадміністрації.

Депутатка Юлія Тимошенко критикувала цей закон. Лідерка "Батьківщини" закликала президента Зеленського його ветувати. "Технологія перевірки – закрита від суспільства, вони будуть перевіряти за незрозумілими технологіями, чи правильно людям виплачували пенсії й субсидії. Якщо їм за своїми суб’єктивними методиками, здається, що людям переплачували, у них будуть відбирати ці гроші, заморожувати пенсії. Верифікація означає, що прийдуть в оселю кожного і будуть перевіряти, що там є – холодильники, телевізори. Чи не розкішно живе людина. Такого фашизму ще не було в Україні ніколи. Вони пропонують не знижувати тарифи. Вони закручують всі гайки та будуть компенсувати втрачені бюджетні кошти заморожуванням субсидій та пенсій.", – говорила Тимошенко.

Це некоректне висловлювання, переконує директор департаменту соціальної політики інституту місцевого розвитку Антон Левицький. "Можу пояснити на рівні субсидій. Якщо людина має законні підстави для отримання субсидії, їй вона призначається, і жодна перевірка не може прийти в холодильник зазирати чи позбавити її цього права. Перевіряти мають тільки тоді, коли людина, не маючи права на субсидію, пише заяву і їй призначаються субсидію як виняток. Тоді комісія призначає перевірку, яку здійснюватиме соціальний інспектор. Не будь-хто, а спеціально навчена й уповноважена людина. Визначено чітко як вона може оцінити майновий та соціальний стан сім'ї, а не заглядання в холодильник", — пояснює експерт.