Дефіцит бюджету виник через відсутність діалогу між Кабміном та Нацбанком – Пендзин

Дефіцит бюджету виник через відсутність діалогу між Кабміном та Нацбанком – Пендзин

Про те, звідки взявся дефіцит бюджету, чому низький курс долара не завжди добре та чи відбудуться соціальні виплати до кінця року Українському радіо розповів виконавчий директор громадської спілки "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин.

0:00 0:00
10
1x

"Остаточну цифру дефіциту бюджету знають хіба що Рахункова палата та Міністерство фінансів. Але з моєї точки зору, цифра близька до 70-80 мільярдів на сьогоднішній момент. При цьому ми понавипускали державних облігацій під дуже великий відсоток: спочатку він був 18, тепер – більше 10. А ставка рефінансування складає 13,5. Проте ті, хто купив ОВДП під 18% за курсом 26 гривень за долар, зараз мають дохідність 28% річних", – розповів Олег Пендзин.

За його словами, на початку року заборгованість Мінфіну по ОВДП перед іноземцями була 8,5 мільярдів гривень, а зараз – 105 мільярдів гривень: "Саме на таку суму під шалено великий відсоток ми випустили державних облігацій. В країну прийшло  багато іноземців із доларами, які тиснуть на валютний курс і, як наслідок, він укріплюється. При тому українська промисловість до жовтня демонструє падіння на мінус 5%, а українська металургія – падіння на мінус 11%. Тобто можна зрозуміти неприродність цього процесу. Проте валютні резерви Нацбанку як були 22 мільярди, так і лишились".

"Щодо того, звідки взялися  борги, то нагадаю, що бюджет на 2019 рік був сформований по курсу 29,4 гривні. Цієї цифри в бюджеті немає, але весь розрахунок доходів з ПДВ по імпорту був здійснений по цій цифрі. Потім ми почали жити в 2019 році, курс укріплювався і сьогодні сталася така ситуація, коли кожен долар по імпорту, який заходить у країну, не додає до Державного бюджету шість гривень податку на додану вартість", – поясник експерт.

Він наголосив, що такий низький курс долара – це не просто злочин: "Це люди, викинуті з робочих місць, це видавлювання людей за кордон на заробітки та знущання над економікою.  В нас сьогодні інфляція, яку таргетує Нацбанк України складає 5,2, а ставка рефінансування – 13,5. Тобто на сьогоднішній момент ставка рефінансування перевищує інфляцію в 2,5 рази. Для порівняння, сьогодні інфляція в ЄС складає десь 1-1,5%, а ставка рефінансування Європейського Центробанку – мінус 0,2% річних. Тобто вони ставлять ставку рефінансування нижче рівня інфляції, аби стимулювати зростання економіки. Ми встановлюємо в 2,5 рази більше, тому що, напевно, хочемо, щоб на нас добре заробили іноземні спекулянти".

"Щодо того, чи будуть соціальні виплати, то захищені статті недарма називаються захищеними. Я так розумію, що оті 10 мільярдів гривень, які прем’єр-міністр дозволив залучити в кінці року пані Маркаровій за рахунок бюджету 2020 року, підуть на це. Але по суті справи ми залазимо в те, що ще не заробили. Виходячи з цього, я практично впевнений, що захищені статті вони профінансують. Але не профінансують все, що стосується інвестиційних витрат, господарських угод, по яких вже є акти виконаних робіт, все те, що проходило через тендери, зокрема, й ліки", – заявив Олег Пендзин.

Також виконавчий директор громадської спілки "Економічний дискусійний клуб" звернув увагу на те, що про чинники, які сприяють недоотриманню коштів до бюджету, було відомо давно: "Відома позиція голови ради Нацбанку Богдана Данилишина, з якою він вже ввійшов в прямий конфлікт з керівництвом Нацбанку з приводу валютно-курсової політики. Проте ми чули сьогодні і від Маркарової, і від прем’єра, що це вина попередньої влади, які зробили паскудний бюджет і власне так все погано й сталося. Але два місяці тому Міністерство економіки, пан Мілованов разом з паном Гончаруком зробили новий прогноз соціально-економічного розвитку, по якому робили бюджет 2012 року, і там були очікувані в 2019 році цифри. Так от, там стоїть курс на 2019 рік 28 гривень за долар. То чому ж ви, якщо такі мудрі, не зробили секвестр бюджету заздалегідь, чому не внесли зміни до бюджету 2019 року, тим паче, що ви маєте монобільшість?".

"Я думаю, що молода команда, яка сидить в Кабміні, не очікувала, що таке буде  в кінці року, хоча її серйозно попереджали, що такі забавки ні до чого хорошого не призведуть. По-друге, на мій погляд, це говорить про абсолютну відсутність діалогу між КМУ та Нацбанком України. Адже таке неймовірне посилення курсу гривні з моє точки зору є ознакою саме цього", – підсумував Олег Пендзин.

ФОТО: pixabay