Якщо до вас прийшли з обшуком — 11 порад адвоката

Якщо до вас прийшли з обшуком — 11 порад адвоката

Правоохоронці повідомили, що підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета щонайменше 5-х осіб — лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, добровольців АТО Владислава та Інну Грищенків, медсестру одного з парашутно-десантних батальонів Яну Дугарь, ветерана АТО та музиканта Андрія Антоненка. Вже є новини про обшуки, які відбуваються у помешканнях фігурантів цієї справи. Вся країна стежила за брифінгом, на якому повідомляли нові подробиці, які вдалося дізнатися слідству. І, напевне, кожен замислився: а що робити, якщо обшук? Адвокатка, експертка з Реанімаційного Пакету Реформ Злата Симоненко в ефірі Українського Радіо сформувала 11 порад як треба діяти у випадку обшуку.

1. ПЕРЕКОНАЙТЕСЯ, ХТО САМЕ ПРИЙШОВ ІЗ ОБШУКОМ. Експертка говорить, що здійснювати обшук в Україні можуть наступні структури: «Національна поліція, СБУ, Державне ,бюро розслідувань або Національне антикорупційне бюро України. Вони мають вам пред’явити посвідчення. Це може бути посвідчення детектива, слідчого або прокурора, який теж може бути присутнім. А зазвичай присутні слідчі — це старший слідчий групи або старший детектив групи,  і його помічники — так само слідчі або співробітники ДБР або НАБУ». Треба подивитися документи через дверне вічко. Також обов’язковою ознакою проведення обшуку є відеофіксація, тобто правоохоронці мають бути з камерою. Також вони мають показати судове рішення, на підставі якого планують обшукати приміщення.

2. ЧИ ВІДКРИВАТИ ДВЕРІ? Якщо немає посвідчень, людина не представляється і не надає рішення суду, адвокатка радить не відкривати дверей і дзвонити до поліції. «Якщо людина бачить, що особи поводяться незрозуміло, не представляються або є якісь у вас підозри, одразу можете зателефонувати у 102 і сказати, що хтось збирається у нас провести обшук. Зазвичай, патрульна поліція приїжджає за таким викликом, оскільки це — ризикована діяльність в частині захисту прав людини і, можливо, хтось здійснює шахрайські дії. Однак, разом із тим, у більшості випадків, це дійсно, — проведення обшуків», — говорить Злата Симоненко. За її словами, якщо ви переконались, що це правоохоронці, треба відчинити двері. Якщо людина не відкриває дверей, то у правоохоронців є фактично дозвіл відкривати їх силоміць. «Для слідчого це буде підставою того, що особа щось приховує», — говорить Злата Симоненко.

3. ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ОБШУКУ ВАМ МАЮТЬ ЗАЧИТАТИ СУДОВЕ РІШЕННЯ, на підставі якого будуть проводити обшук. «Це ключове, оскільки в кінці цього рішення суд пише, що самі він ухвалив. Суд чітко зазначає, що може слідчий або детектив вилучити під час обшуку, що вони мають на меті знайти», — знає експертка РПР. Якщо слідчий вирішує, що предмет, який він знайшов, йому необхідно вилучити, він його тимчасово вилучає, але протягом наступної доби він має звернутися до суду з клопотанням про арешт такого предмету. Якщо немає рішення суду, такий обшук не можна проводити. Однак, є виключення у КПК, що слідчі можуть провести обшук без ухвали слідчого судді, якщо буде ризик знищення речових доказів. «Однак, на практиці, я можу сказати, що в більшості випадків, слідчі отримують це рішення, бо в майбутньому можуть поставити питання, чи законно ці докази добуті», — каже адвокатка.

Крім того, у обшуку є порядок. Слідчий має  зачитати «Порядок проведення обшуку», каже експертка. Це процесуальні дії, які не мають перетворюватися на хаос. Обшук мають робити —кімната за кімнатою, бо за ним мають стежити поняті.

4. ВИМАГАЙТЕ ВІДЕОФІКСАЦІЮ АБО САМІ ЗНІМАЙТЕ ВСІ ДІЇ. Обшук обов’язково має фіксуватися на відео. Якщо цього не роблять правоохоронці, ви маєте право робити це самостійно. «На смартфон, на будь-який носій записуйте. Це фіксування процесу, що відбувається. Коли є фіксація, а фактично — докази, того, що відбувається порушення прав людей або якимось чином здійснюється тиск, в подальшому це можна використати під час звернення із заявою про вчинення злочину цією посадовою особою», — пояснює правниця.

5. ЯКЩО ВЛАСНИКІВ КВАРТИРИ НЕМАЄ АБО ПРИСУТНІ ДІТИ. Слідчий має право проводити обшук, якщо у приміщенні є доросла людина. Якщо це квартирант, то судове рішення вручають йому. Якщо у приміщенні мала дитина або немає нікого, то викликають керівника ЖЕКу або ОСББ. Також мають бути присутні поняті.

Якщо ж під час обшуку присутні діти, то треба повідомити відразу слідчих і запитати, чи можливо зробити такі умови, щоб дитина не бачила цих дій.  

6. НЕ ПАНІКУЙТЕ. Обшуки — це нормальна практика, говорить експертка. «Це типова дія тих, хто може їх проводити. Якщо взяти категорії, слідчих дій, які проводяться, зазвичай, під час досудового розслідування один, два, три, чотири, п’ять обшуків — це нормальна практика для зібрання доказів. Особливо це стосується злочинів насильницького характеру».  

7. ДІЗНАЙТЕСЬ, ХТО ПОНЯТІ. Поняті — це сторонні люди, які не можуть бути ні правоохоронцями, ні студентами силових вузів. Поняті маються спостерігати за ходом обшуку, щоб правоохоронці  не підкинули речових доказів для того, що у майбутньому затримати людину, яку обшукують.

8. МОЖЕТЕ НАДАТИ ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ЦІКАВЛЯТЬ СЛІДЧИХ. Якщо ви бачите у переліку документи, можете їм їх надати. «Є випадки, коли слідчі погоджуються і скасовують обшук. Якщо там перелік не визначений, то обшук починається».

9. ПІД ЧАС ОБШУКУ ТРЕБА ЗАДІЯТИ АДВОКАТА. Отримувати правову допомогу — конституційне право кожного. Якщо власник приміщення хоче отримувати правову допомогу, він має сказати про це слідчому. «Можна повідомити слідчому, що у вас є адвокат і його треба викликати. Слідчий зобов’язаний надати цю можливість», — радить Злата Симоненко. Без прибуття адвоката слідчі мають право почати обшук.

10. ЧИ ТРЕБА ВІДДАВАТИ ТЕЛЕФОН? «Якщо у рішенні суду написано, що слідчим треба вилучити технічні засоби, слідчий може вилучити, а може й не вилучити. Це його право», — каже правниця. Але, якщо треба подзвонити, то слідчим треба про це сказати.

11. ДЕРЖАВА МАЄ ВІДШКОДУВАТИ РОЗМІР ЗБИТКІВ, ЯКІ ЗАВДАЛИ ПІД ЧАС ОБШУКУ. Якщо слідчі вибили двері, забруднили килим, зламали якусь цінну річ, держава мусить це відшкодувати. «На жаль, отримати таке відшкодування в Україні дуже важко. По-перше, треба зафіксувати цю шкоду, по-друге, визначити розмір збитків. Треба написати заяву слідчому, який здійснює обшук. Після цього він направляє цю заяву на начальника управління. Це дуже складна процедура», — пояснює адвокатка Злата Симоненко.

Фото: апостроф