Система трансплантації тестується і готується до запуску наступного року — Скалецька

Система трансплантації тестується і готується до запуску наступного року — Скалецька

Єдина державна інформаційна система трансплантації тестується і готується до запуску наступного року. Про це в ефірі Українського радіо заявила міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька.

0:00 0:00
10
1x

"На наступний рік у нас є плани уможливлення діяльності по трансплантації в Україні.  Ми хочемо зробити все, щоб в Україні ми мали можливість проводити трансплантації. Ми маємо фахівців, ми маємо можливість проводити такі операції в Україні. Є план заходів, підготовлений для того, щоб прийняти 54 підзаконних акти, щоб зробити максимально системну і організаційну перебудову. Зокрема, є питання запуску ЄДІСТу", — зазначилаЗоряна Скалецька.

Міністр охорони здоров’я зауважила, що "за три місяці з розробником, з фахівцями та експертами було проведено інтенсивну роботу по тестуванню, по розкладенню максимального функціоналу цієї системи до її доопрацювання. На сьогодні вона готова до тестових опрацювань, і в промисловому масштабі ми можемо її запустити лише після надання їй статусу захищеної системи через комплексну систему захисту інформації". 

Очільниця МОЗ також має сподівання, що ЄДІСТ запрацює у 2020 році.

"Якби у березні цього року, коли розробник її розробив, було повністю запущена робота по її тестуванню і сертифікації по КСЗІ, то на 1 січня ми мали б можливість її застосовувати. Оскільки лише в жовтні ми приступили до її тестування і аналізу готовності системи,  то, я думаю, що у наступному році вона однозначно запрацює", — сказала вона.

Скалецька також додала, що "наступного року послуга гемодіалізу передбачена державним бюджетом. І гемодіаліз буде надаватися у межах програми медичних гарантій і через оплачені послуги Національної служби здоров’я".

На фото — Зоряна Скалецька