Команді Зеленського треба винести на обговорення в Раду те, що було в Парижі — Гопко

Команді Зеленського треба винести на обговорення в Раду те, що було в Парижі — Гопко

Обмін полоненими до кінця 2019 року є надзвичайно важливим і означатиме, що "нормандські переговори" мають результат. Крім того, президенту і його команді треба винести на обговорення у Верховну Раду те, що обговорювали в Парижі. Ми маємо працювати як національна збірна. Про це в ефірі Українського радіо заявила голова комітету у закордонних справах Верховної Ради України 8-го скликання Ганна Гопко.

0:00 0:00
10
1x

"Багато журналістів формулюють питання: "Це зрада чи перемога?". Я вважаю, що в таких складних питаннях, як майбутня перемога, і я сподіваюсь, що ми відновимо територіальну цілісність і суверенітет, дуже важливо, щоб президент Зеленський теж позбувся певних ілюзій. І він вже зрозумів, що цієї передвиборчої обіцянки швидкого миру не може бути, у турборежимі ти не можеш забезпечити домовленості, щоб Росія забрала свої війська. Це певний перемовний процес, який може зайняти, можливо, навіть ще одну президентську каденцію. Ми не знаємо. Але дуже важливо посилювати нашу переговорну позицію, зміцнювати на міжнародній арені коаліцію проти Путіна, щоб він розумів, що йому не вдається так легко розігрувати наших західних партнерів. І дуже добре, що таке перше бойове хрещення Путіним, зокрема, візит Зеленського до Парижа, пройдено без тих конкретних червоних ліній, хоча є багато знаків питань, зокрема, формула Штайнмайера", — зазначилаГанна Гопко.

Гопко наголосила, що президенту і його команді треба винести на обговорення у Верховну Раду те, що обговорювали в Парижі.

"Я взагалі вважаю правильним, оскільки у нас була практика у 8-му скликанні, коли після таких зустрічей радники президента Порошенка приходили у Верховну Раду і на мінській платформі не те, що звітували, але розповідали, як відбувалось, як себе поводила та чи інша сторона. Я думаю, що парламентарі в парламентсько-президентській республіці мають це знати. Звісно, є частина формації, яка є з певним грифом, не треба всю стратегію України відразу розповідати. Ми теж розуміємо, що у Верховній Раді, на жаль, є представники "п’ятої колони", які відверто працюють на Москву. Але можна підібрати тих людей, які зацікавлені в захисті національних інтересів, розповісти їм, щоб потім ми не побачили якихось сюрпризів. Хотілося б, щоб парламентарі вимагали присутності міністра Пристайка на окремому засіданні. Це може бути засідання комітетів у закордонних справахі нацбезпеки для того, щоб зрозуміти, які подальші кроки, яка стратегія і чітко розуміти, як діяти", — пояснила вона.

Голова комітету у закордонних справах ВР 8-го скликання також підкреслила,  що обмін полоненими до кінця 2019 року є надзвичайно важливим і означатиме, що "нормандські переговори" мають результат.

"Одним з важливим моментів є продовження стратегічного для України напрямку — звільнення українських громадян. І ми сподіваємось, що до кінця року ми побачимо черговий, не хочеться казати "обмін", а звільнення наших громадян. Люди зачекалися своїх рідних", — сказала Гопко.

Нагадаємо, 9 грудня відбулась зустріч президента України Володимира Зеленського, канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Емманюеля Макрона та президента Російської Федерації Володимира Путіна у межах "нормандського формату".

На фото — Ганна Гопко