Залучимо журналістів — Найєм про аудит "Укроборонпрому"

Залучимо журналістів — Найєм про аудит "Укроборонпрому"

Проведення аудиту "Укроборонпрому" — це одне з найперших рішень, яке було прийнято новим керівництвом концерну. До цього процесу залучать журналістів, які розслідували факти розкрадання в оборонній сфері. Про це в ефірі українського радіо сказав заступник генерального директора "Укроборонпрому" Мустафа Найєм.

0:00 0:00
10
1x

Мустафа Найєм подякував усім журналістам, які розслідували факти корупції в оборонному секторі. "Дуже дякую Лесі Івановій і всім, хто долучився до того, що відбувалося в концерні за останні п’ять років. Саме їхні матеріали зараз нам дуже допомагають розібратися, що відбувалося в прихованій частині роботи концерну", — сказав він.

За його словами, проведення аудиту "Укроборонпрому" — це одне з найперших рішень, яке було прийнято. "Аудит був призначений ще у 2016 році, але чомусь не могли провести тендер і почати аудит. Ми прийшли й через місяць після призначеного керівництва був проведений тендер. Уже є британська компанія Baker Tilly, яка проводитиме аудит. Результат аудиту ми отримаємо десь протягом року. До того з нашого боку ще буде ініційовано аудит процедур щодо корупціогенності. Я думаю, що ми до цього процесу, до технічного завдання залучимо журналістів і тих, хто розслідував цю історію", — сказав він. 

Мустафа Найєм розповів на чому він, як заступник генерального директора "Укроборонпрому", зосередить свою роботу.

"Ми, звісно, можемо піти шляхом маленьких речей: намагатися рятувати конкретні контракти, намагатися звільняти конкретних людей, але це буде тимчасово. Ми розуміємо, що будь-яка зміна влади — й це знову повернеться на ті самі рейси. Тому зараз головна мета всіх, хто є в концерні, усієї команди — це зробити зміни невідворотніми. І головна частина цієї невідворотності — це саме механізм управління цим концерном. Замість того, щоб концерт перебував під кришуванням політичних структур, родичів, друзів, кумів або конкретних чиновників він має стати нормальним здоровим бізнесом із нормальними процедурами, прозорими звітами, звісно, з поправкою на те, що є чутливі товари. Але в будь-якому разі це бізнес і керуватися він має як бізнес", — сказав він.

За словами Найема, досвід подібних госкомпаній, які були реформовані ("Укрзалізниця", "Укрпошта") показує, що саме корпоратизація, тобто перехід від радянського підходу до цивілізованих підходів управління державним майном доводить свою ефективність. 

"Зараз найбільша діра щодо виплат заробітної плати, тобто по боргах, є в "Укроборонпромі". Я думаю, що ми зробимо так, щоб через рік цієї діри вже не було", — додав Мустафа Найєм. 

Нагадаємо, що 25 лютого 2019 року журналісти проекту Bihus.info опублікували перше розслідування серії матеріалів щодо розкрадань в оборонній сфері. 4 березня журналісти проекту "Наші гроші" опублікували третю частину розслідування під назвою "Армія! Друзі! Бабки!". У ньому журналісти заявляють, що заступник секретаря РНБО Олег Гладковський знав про "бізнес" сина Ігоря Гладковського та також отримував відкати за участь у ньому. Також розслідувачі показують приклад відмивання грошей на закупіві у Росії висотомірів для ремонту літаків. За словами Лесі Іванової у такий спосіб учасники оборутки збільшили ціну деталей всемеро.

 Джерело: https://www.facebook.com/Mustafanayyem