Як діяли та чому лишились безкарними "донецькі м'ясники" Немсадзе — розповідає експрокурор Донецької області Олексій Баганець

Як діяли та чому лишились безкарними "донецькі м'ясники" Немсадзе — розповідає експрокурор Донецької області Олексій Баганець

В Україні у 2005–2007 роках Олексій Баганець був заступником генпрокурора України й одночасно прокурором Донецької області. Саме у 2005 році почалася кримінальне провадження проти банди Гіві Немсадзе. Справа є достатньо давньою, проте показовою для всієї правоохоронної системи. В ефірі Українського радіо Олексій Баганець розповідає про те, як діяла банда Гіві Немсадзе й чому цю кримінальну справу не вдалося довести до обвинувального вироку суду.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Коли і як почалося кримінальне провадження проти банди Гіві Немсадзе

У своїй розмові я не можу називати Гіві Немсадзе винним у причетності до організації й діяльності цієї організованої злочинної групи, а фактично банди. Тому я буду говорити про діяльність цього злочинного угрупування, про їхні жертви та про те, чому протягом тривалого часу вони не були притягнуті до кримінальної відповідальності. А також про те, чому мені не вдалося до кінця довести цю кримінальну справу на той час до логічного завершення, тобто до обвинувального вироку суду.

Ця справа почалася не тому, що я, як новий прокурор області, отримав інформацію про діяльність цієї організованої злочинної групи. Ми дійсно почали займатися перевіркою законності прийнятих рішень по умисних вбивствах протягом останніх 11 років Донецької області. Чому? Бо я та мої підлеглі зіткнулися з тим, що була частина людей, які зникли. За цими фактами кримінальні справи не порушувалися, частина взагалі не реєструвалася, тобто не було обліковано цих фактів, у частині ці люди значилися такими, що зникли безвісти й так далі.

Ця справа почалася із заслуховування в прокуратурі Донецької області кримінальної справи, яка була порушена за фактом зникнення у 2001 році двох місцевих підприємців. Вони зникли разом зі своїм автомобілем. За цим фактом була порушена кримінальна справа. Але коли ми вивчили її матеріали, вивчили матеріали оперативно-розшукової справи, яка знаходилася в міліції, то з’ясувалося, що фактично нічого для розкриття цього злочину й пошуку цих людей правоохоронними органами Донеччини здійснено не було.

Нам вдалося встановити, що до зникнення та викрадення цих підприємців були причетні члени злочинного угрупування під керівництвом Гіві Немсадзе.

Нами були відпрацьовані два члени цього злочинного угрупування, які відбували покарання в місцях позбавлення волі. Ці особи дали визнавальні показання про причетність банди Гіві Немсадзе до викрадення цих осіб, вивезення їх за межі Донецька і вбивства їх у лісосмузі, де вони були закопані.

За офіційними члени банди вбили 57 людей. А за неофіційними?

Як було з'ясовано частину потерпілих, які входили в цю кількість? Ніде не було ніяких слідів, що вони зникли. Ніяких кримінальних справ за фактом їхнього зникнення чи вбивства порушено не було. Їхні тіла були знайдені під час розкопок масових захоронень жертв діяльності цієї банди. Таким чином ідентифіковані як ті особи, які зникли безвісти в ті часи.

Ті особи, які пішли з нами на співпрацю, які були етаповані з місць позбавлення волі в СІЗО Донецької області, погодилися дати показання з виїздом на місце події, прийняли участь у відтворенні обставин події. На місці вчинення злочину дали повні показання про те, при яких обставинах здійснювалося вбивства тих чи інших осіб.

Ми, навіть, змогли відкопати не всі місця масового захоронення жертв цієї злочинної діяльності. Чому? Бо, як мінімум на двох місцях, де обвинувачені погодилися вказати місце, де були закопані чи скинуті в шурфи потерпілі від злочинної банди, опинилися вже відвали шахтної розробки. Ми не змогли дістатися до цих тіл, які там захоронені.

Я переконаний на 100 %, що ймовірніше не всі тіла потерпілих вдалося встановити та знайти. Пройшов час. Перше умисне вбивство від діяльності цієї банди, яке слідчим вдалося розкрити, було вчинено в 1991 році. Кілька умисних вбивств було здійснено в 1992 році, 1994-му, 1998-му. Навіть у 2001 році за фактом зникненням двох підприємців було порушено кримінальну справу.

Перші тижні розслідування цих кримінальних справ нам вдалося не тільки знаходити тіла потерпілих, призначати судово-медичні експертизи, проводити ідентифікацію. У 90-ті роки нами було виявлено і викрито два великих арсенали вогнепальної зброї. Один арсенал був виявлений у приватному гаражі. Там зберігалися автомати, пістолети, бойові набої, боєприпаси, вибухівка. Зберігалися вони в цьому гаражі на прохання члена злочинної групи за 1200 доларів у місяці.

Також за показами людей, які співпрацювали зі слідством, ми спустили одне з озер біля Донецька й там виявили ще більший арсенал зброї. Не тільки кулемети, автомати, пістолети і гранати, там було навіть кілька ракетних установок «Ігла». Навіть у ті часи на озброєнні банди була така серйозна вогнепальна зброя.

За однією з версій угрупування Гіві Немсадзе було частиною банди "Люкс" яку пов'язували з Ахметовим. Чи правда це?

Я, як прокурор області, до таких деталей не доходив. Спочатку діяльність цього злочинного угрупування розповсюджувалася на пролетарський район міста, а потім на територію всього Донецька. Жертвами діяльності цієї банди ставали не тільки підприємці, а і члени самого угрупування, які проявляли неповагу до лідера, члени інших злочинних угрупувань, навіть їхні лідери, "вори в законі".

Так, за показами, за оперативними даними, на заслуховуваннях така інформація звучала. Про те, що все одно лідер цього злочинного угрупування має свою "кришу" у авторитетної людини у Донецькому регіоні, зокрема керується його вказівками в цій злочинній діяльності, виконує його замовлення. Але офіційно таких показань я не чув.

Так, був один епізод, але не в рамках цього кримінального провадження. Дійсно ми отримали показання про те, що один з авторитетних людей (і на той час, і на сьогодні) начебто був причетний до замаху на вчинення замовного вбивства. І потерпілий від цього кримінального правопорушення на час проведення нами розслідування виїхав у Москву. Я знаю про те, що до нього для допиту офіційно їздили слідчі, оперативні працівники міліції, але він відмовився від своїх попередніх заяв.

Тоді міністром внутрішніх справ був призначений політик, який був дуже далекий, але був дуже балакучим. Він заздалегідь вибовтав ту інформацію, яка не була перевірена та підтверджена слідчим шляхом. Я вважаю, що це заподіяло істотної шкоди для встановлення істини в справі. (Йдеться про Юрія Луценка — ред.).

Чому справу почали тільки у 2005 році

Найбільше має право на життя така версія: були сильні зв’язки із правоохоронними органами, тодішньої міліцією та місцевими чиновниками.

Жорстока діяльність цієї банди не була своєчасно викрита і винні особи не були притягнуті до кримінальної відповідальності саме через зв’язки криміналітету з правоохоронними органами, органами влади. З 1991 року Україна рухалася в одному напрямку, а Донецька область у зовсім іншому.

Довідка: Злочинне угрупування Гіві Немсадзе сформувалося в Донецьку на початку 90-х років. Спочатку сфера впливу поширювалася на два райони міста, а потім почала зростати. За даними правоохоронців, злочинці мали зв’язки не лише з чиновниками обласного рівня, а й із народними депутатами. Банда кришувала донецьких підприємців, наживалася на вимаганні грошей тощо. Банду Гіві Немсадзе називали "донецькими м’ясниками" через жорстокість. За однією з версій угрупування було частиною банди "Люкс", яку пов'язували з Ахметовим. У 2005 році правоохоронці провели спецоперацію завдяки якій вдалося затримати 11 членів угруповання Гіві Немсадзе. За офіційними даними члени банди вбили 57 людей. Гіві Немсадзе вдалося втекти за кордон. Пізніше Інтерпол оголосив його в розшук. Частина банди виїхала до Росії. Згодом двох вдалося екстрадувати. У 2010 році до України приїхав і сам Гіві Немсадзе. Дав свідчення в Генпрокуратурі й постав перед судом у Донецьку. Проте уникнув покарання. Суд вирішив закрити справу через те, що сплив термін давності. 

На фото: Олексій Баганець. Джерело: https://www.facebook.com/obaganets