Журналістська громада розсварена й дуже політизована — НСЖУ

Журналістська громада розсварена й дуже політизована — НСЖУ

Нині однією з проблем вітчизняної журналістики є відсутність консолідації журналістів та їхня політизованість. Про це в ефірі Українського радіо заявив голова Національної Спілки журналістів України Сергій Томіленко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Сергій Томіленко зазначив, що відсутність консолідації українських журналістів — це важлива проблема сьогодення. Журналістська спільнота дуже роз’єднана, так само, як і все суспільство.

"НСЖУ намагається розвивати журналістську корпоративну солідарність, бо саме в об’єднанні ми зможемо відстоювати свої права й ефективніше захищати саме професію журналіста", — сказав він.

Сергій Томіленко звертає увагу на такий аспект: "На сьогодні об’єктивно журналісти не самостійні в пошуку порозуміння. Політики розсварили журналістів. Немає економічної незалежності, відповідно на сьогодні донорами й тими, хто впливає на політику того чи іншого ЗМІ, переважно стають олігархи, власники чи засновники. Відповідно для них це ЗМІ — засіб впливу".

Читати також: На сьогодні в Україні професія журналіста є небезпечною — голова НСЖУ

Сергій Томіленко додав, що є спроби об’єднати журналістів завдяки проведенню "круглих столів", проте у відповідальний період починаються суперечки. Тобто журналісти обстоюють ту точку зору, яка є у власників чи засновників того чи іншого ЗМІ. "Політики між собою сваряться, а це перекидається на журналістів", — додав він.

Сергій Томіленко наголосив, що журналістська громада об’єктивно розсварена й дуже політизована. У нас немає підґрунтя для економічної незалежності українських журналістів

"Ми закликаємо не ділити журналістів на правильних та неправильних, патріотичних та недостатньо патріотичних. Усі працюють у єдиному правовому полі. Журналісти чи медіа не повинні порушувати законодавство, вони мають нести відповідальність. Ми закликали журналістів об'єднуватися на темі безпеки та темі того, що ми не повинні заохочувати агресію проти тих чи інших журналістів чи медіа", — сказав він. 
 
МНагадаємо що днями мністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський не прийшов на публічне обговорення намірів його Міністерства запровадити жорстке регулювання журналістської діяльності та передбачити кримінальну відповідальність для медійників — у відомстві пообіцяли запросити журналістів на дискусію "пізніше". 
 
Джерело: https://www.facebook.com/sergiy.tomilenko