Хто повинен проводити інтернет в українські села — пояснює Геннадій Зубко

Хто повинен проводити інтернет в українські села — пояснює Геннадій Зубко

Саме місцеве самоврядування в рамках децентралізації повинно забезпечувати проведення в сільській місцевості широкополосного Інтернету. Про це в ефірі Українського радіо сказав ексвіцепрем’єр-міністр Геннадій Зубко.

0:00 0:00
10
1x

 Геннадій Зубко переконаний, що саме реформа децентралізації може прискорити проведення Інтернету в українські села.  

"У нас як у держави є зобов’язання щодо медичної послуги, це прописано в Конституції. З іншого боку, органи місцевого самоврядування отримали величезний ресурс за рахунок фінансової децентралізації. У минулому році це склало 230 млрд. грн. У нас в проекті було прописано, що безпосередньо місцеве самоврядування забезпечує можливість проведення широкополосного інтернету шляхом проведення оптового кабелю",  — сказав він. 

Зубко наголосив, що умова надання субвенції з державного бюджету щодо формування амбулаторій була умовою наявності широкополосного Інтернету. "А це дуже важливо. Чому? Бо немає амбулаторій —  немає потреби вести туди Інтернет. Немає Інтернету — значить його немає в дитячих садках, школах, в адміністративному центрі, який надає адмінпослуги", — сказав він.

За його словами, потрібно підвищувати якість послуг, а це викличе необхідність проведення Інтернету до сіл.

"Чекати поки ми проведемо у всі наші 22 тисячі сіл Інтернет, а лише потім займатися впровадженням і реформуванням амбулаторій або будівництвом опорних шкіл у нас немає часу", —  додав Геннадій Зубко

Нагадаємо, що зараз формується нова мережа для надання якісних та доступних послуг на місцях: створено 779 центрів надання адміністративних послуг, більше 753 опорні школи і 120 тисяч дітей переважно в сільській місцевості сьогодні можуть навчатись в якісно новому освітньому середовищі, будується мережа сільських амбулаторій, до складу яких з 4223 необхідних для забезпечення доступності будується 517 нових.