У рамках децентралізації у Києві потрібно прибирати КДМА — Геннадій Зубко

У рамках децентралізації у Києві потрібно прибирати КДМА — Геннадій Зубко

Ексвіцепрем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко заявив, що в рамках реформи децентралізації потрібно вводити інститут префектів через зміну в Конституції та прибирати із районного та обласного рівня адміністрації, вводячи виконкоми. Також він переконаний, що в Києві потрібно прибирати КДМА, міський голова повинен мати такі ж самі повноваження, як і будь-який міський голова в Україні. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Найперше реформа децентралізації є унікальною. Вона дійсно залучила найкращий досвід європейських країн. Моя доповідь у Страсбурзі викликала дуже велику зацікавленість експертів, як саме реформа децентралізації так швидко проводиться в Україні і який результат вона дала. Бо вона дійсно дала результат, який матеріалізований і в опорний школах, і в дитячих садочках, і в сільських амбулаторіях, і в інфраструктурних проектах, і в спортивних закладах", — розказав Геннадій Зубко.

Він зазначив, що реформа децентралізації не зупиняється.

"Громади, якщо хочуть об’єднуватися й бути більш потужними, то це можливо. Далі можливо передавати більше повноважень, більше ресурсів. Далі нам потрібно вводити інститут префектів через зміну в Конституції і прибирати із районного рівня, і з обласного рівня адміністрації. Таким чином, вводячи виконкоми. Я думаю, що в принципі й по Києву нам потрібно прибирати КДМА, яке взагалі не повинно працювати, бо міський голова повинен мати такі ж самі повноваження, як і будь-який міський голова в Україні", — сказав Зубко.

Нагадаємо, що раніше голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко заявив, що реформа децентралізації, якій уже майже п’ять років, не може тривати "вічно", бо це нівелює її соціальне значення та дискредитує Україну в очах світової спільноти.