Наразі ми не бачили конкретних алгоритмів — експерт про повернення заробітчан від Зеленського

Наразі ми не бачили конкретних алгоритмів — експерт про повернення заробітчан від Зеленського

Президент України Володимир Зеленський анонсував запуск програми "Повертайся й залишайся", у межах якої, зокрема, пропонують видавати дешеві кредити для ведення власної справи під 5, 7 та 9 % річних. Чи стимулюватиме це повернення заробітчан в Україну? Про це в ефірі Українського радіо розповів керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні України Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Андрій Забловський зазначив, що ініціатива Зеленського потребує деталей. "Наразі ми поки не бачили цих деталей, тобто конкретних алгоритмів коштом яких ресурсів це буде забезпечено. Який спосіб, який механізм — комерційних банків чи державних?", — сказав він.

Кредити в межах програми видаватимуть на суму до 1,5 мільйона гривень на 5 років. Розмір відсоткової ставки (5, 7 та 9 %) за кредитом буде залежати від того, чи створюватиме новий або чинний бізнес нові робочі місця для українців. На думку Зеленського, такі програми мають стимулювати українців не виїжджати на заробітки за кордон, а працювати в Україні та відкривати тут власну справу.

Андрій Забловський прокоментував цю ініціативу щодо відсоткових ставок: "Зрозуміло, що така ініціатива перезріла вже давно. Ви знаєте, що одна із вимог представників бізнесу, передусім малого та середнього, — це безпосередньо питання доступного кредитування для того, щоби конкурувати й мати можливість розвивати бізнес. Зрозуміло, що весь бізнес дивиться на сусідні країни — Польщу, Словаччину, Чехію, прибалтійські країни, де ці ставки набагато менші".

Андрій Забловський зазначив, що окрім трудової міграції, в нас ще й відбувається міграція капіталу та бізнесу. Багато наших співвітчизників відкривають бізнес в інших країнах. Зокрема в Польщі за останній час було дуже багато відкрито українських компаній або компаній з українським капіталом — спільним чи окремим.

"Питання не тільки в доступному кредитуванні. Повернення наших громадян зараз в Україну — це питання не тільки доступності кредитування, а й комфорту, безпечного життя, охорони здоров’я, роботи правоохоронної та судової системи тощо. Якщо говорити інтегральним показником, то якості життя. Це перший, і, безумовно, необхідний крок. Знову ж таки хотілося би побачити деталі, бо поки це виглядає як гарний меседж. Ви знаєте, що експертне середовище любить дивитися на деталі, щоби розуміти, як це відбуватиметься, які обсяги й за рахунок чого. Це важливі питання, які турбують зокрема мене", — сказав Андрій Забловський.

Джерело: pixabay