Катерина Левченко про відповідальність за сексизм: законопроєкт є, чекаємо на його схвалення

Катерина Левченко про відповідальність за сексизм: законопроєкт є, чекаємо на його схвалення

Відповідальність за дискримінацію, зокрема сексизм, необхідно посилити, внісши зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Про це в ефірі Радіо Культура розповіла урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

0:00 0:00
10
1x

За словами Катерини Левченко, необхідно, щоб у суспільстві було сформоване розуміння того, що сексизм — це вияв дискримінації, і він є неприпустимим. Тематика протидії сексизму має обов’язково включатися у всі інформаційні кампанії, які планує проводити уряд у напрямку забезпечення гендерної політики, гендерної рівності.

"Сьогодні є питання щодо встановлення відповідальності за скоєння випадків дискримінації, зокрема сексизму. Дуже важливо, щоб Верховна Рада схвалила зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення і визнала будь-який вид дискримінації, у тому числі за ознакою статі. Такий законопроєкт є у Верховній Раді. Ми дуже чекаємо на його схвалення", — сказала вона. 

Катерина Левченко додала, що заборона дискримінації, яка є в Конституції, є тою рамкою, на основі якої потім розробляються, створюються законодавчі акти, формується національна політика.

"Але якщо вже є вияв дискримінації, то ми розуміємо, що постраждала особа має бути відновлена у своїх правах, отримати певну сатисфакцію. Але для того, щоб в подальшому такі дії не відбувалися, потрібно, щоб правопорушник карався — це вже не питання Конституції, а це питання вже Кодексу про адміністративні правопорушення", — пояснила уповноважена. 

Катерина Левченко нагадала, що в березні цього року Рада Європи, її комісія з питань гендерної рівності розробила рекомендації по боротьбі із сексизмом, вони були затверджені Комітетом міністрів Ради Європи.

"Україною також, бо ми є членом цієї організації. Будуючи плани ми також враховуємо їх у своїй роботі. Але посилювати інформацію про ці рекомендації дуже важливо й політичним партіям, і громадсько-політичним рухам", — сказала урядова уповноважена з питань гендерної політики.

Нагадаємо, що йдеться про законопроект №0931 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)". 

Раніше Комітет міністрів Ради Європи (КМРЄ) 27 березня закликав всі держави посилити боротьбу з сексизмом, схваливши рекомендацію про запобігання і протистояння цьому явищу.