Росія чинить тиск на пострадянські країни, опираючись міжнародному визнанню Голодомору геноцидом – експерт

 Росія чинить тиск на пострадянські країни, опираючись міжнародному визнанню Голодомору геноцидом – експерт

Станом на сьогодні лише 15 країн світу визнають Голодомор геноцидом українського народу. Чому так відбувається та що заважає іншим країнам визнати це, в ефірі Українського радіо пояснив Ярослав Войтко, експерт-міжнародник, дипломат.

Ярослав Войтко зауважив, що боротьба за міжнародне визнання Голодомору геноцидом розпочалася доволі давно. Ще у 1983 році один з сенаторів США Джессі Гелмс ініціював у сенаті слухання про колективізацію в СРСР та спричинений нею Великий голод.

"Величезна боротьба, яку веде українська діаспора у цій країні, призвела до того, що не тільки на рівні 20 штатів Голодомор визнано геноцидом українського народу, але й окремо сенат це визнав, і окремо Палата Представників у Конгресі США. На міждержавному рівні без зазначення терміну "геноцид" жертв Голодомору вшановують ООН, ЮНЕСКО, ОБСЄ, Парламентська Асамблея Ради Європи та Парламентська Асамблея ОБСЄ, – перераховує експерт. – 2018 року 38 країн – членів ООН підписалися під Декларацією, яка засуджує Голодомор в Україні. А це на шість більше, ніж у 2017 році. Тому цю роботу потрібно продовжувати".

Причин тому, що міжнародне визнання Голодомору геноцидом просувається доволі повільно, є декілька. Зокрема це відбувається тому, що в нинішній час відбувається багато подій, гарних та не дуже, і привернути увагу міжнародної спільноти до подій вісімдесятирічної давнини не так вже й просто. А тим паче складно довести, що голод 1932-1933 років був не просто голодом, а свідомим винищенням українського народу, його геноцидом.

Читайте також: Дискусії щодо визнання Голодомору геноцидом швидше наукові, а не політичні – Ярослав Грицак

"Звичайно, є опір, перш за все, з боку Російської Федерації, яка жодним чином не хоче визнавати геноцид українського народу. Як колись казали про Росію, це "країна з непередбачуваним минулим". Вона хоче, щоб її минуле було героїчним, щоб усі ми вшановували перемогу у Великій Вітчизняній – хоча зрозуміло, що радянсько-німецька війна – це лише частина Другої світової війни. Вони заявляють, що від голоду гинули не лише українці, але й росіяни, але сам факт Голодомору не визнають, – наголошує експерт. – Більше того, чиниться тиск на інші країни пострадянського простору. Президенту Азербайджану Ільхаму Алієву прямо було сказано: "Якщо ви визнаєте Голодомор в Україні геноцидом, можете забути про Нагірний Карабах".

Повне міжнародне визнання Голодомору геноцидом буде нескоро, і це буде непростою задачею, переконаний Ярослав Войтко. Утім, говорить він, вода точитиме камінь, і все більше країн визнаватимуть це.