"ДахаБраха": На 6 грудня готуємо концерт, а на наступний рік - новий альбом

"ДахаБраха": На 6 грудня готуємо концерт, а на наступний рік - новий альбом

Про канадсько-американський тур, 25-річчя театру "Дах" та новий альбом гурту радіо Культура розповів учасник гурту "ДахаБраха" Марко Галаневич.

"Завершився вже 18-й американсько-канадський тур нашого гурту. Спочатку до нас приходили люди, які вперше щось чують чи бачать з України,як правило, це були самі американці. А зараз до нас приходить багато постійних слухачів, публіка росте й зали збільшуються.  Проте загалом у просуванні української музики в Америці нічого не змінилося. Я не знаю людей, які б цим займались. Є американська агенція, яка займається нами і величезною кількістю музики з усього світу, але йдеться про промоцію своїх колективів. Ми в силу своїх можливостей в інтерв’ю, серед друзів, музикантів знайомимо світ з українською музикою загалом, але це маленька краплинка в порівнянні з країнами, які роблять справжню промоцію своїй культурі", – розповів Марко Галаневич.

Також цього року, як звернув увагу музикант, виповнилося 25 років театру "Дах": "Ми готуємо концерт на 6 грудня, хочемо разом відсвяткувати і наше 15-ліття, і 25-річчя театру "Дах", і день народження Влада Троїцького. Буде велике "дахівське" свято, де виступатимуть наші друзі. Ми збираємо людей, які колись десь нас чули, бачили і цікавляться нашою творчістю".

"Щодо роботи в гурті, то за ці 15 років "ДахаБраха" нічого не взяла від мене, а лише дала. Адже коли ти даєш свій час, свою любов та енергію, то воно віддається набагато більше. В нас так виходить, що ти не думаєш економити свої сили, берегти, не поділилися, бо це неправильний хід. Ми намагаємось завжди бути відкритими і з журналістами, і з глядачами, і з колегами-музикантами. За ці роки гурт дав впевненість в собі як людині творчій, дав надзвичайні емоції, спогади і, звичайно, щастя співіснувати і працювати з моїми чудовими колегами і робити музику разом", – поділився враженнями Галаневич.

"Щодо нового альбому, то ми дуже сподівалися, що випустимо його до концерту 6 грудня, записали його у вересні, але робота кипить, вона складна і скрупульозна. Тому бачимо, що не встигаємо, а хочемо зробити так, щоб ніде не шкряботіло, коли слухаєш, щоб все було ідеально. Люди знаючі кажуть, що найкраще випускати альбом в другому місяці вже наступного року", – зазначив музикант.

Він розповів, що в нових піснях відчутний вплив блюзу та соулу: "Хочемо ми того чи ні, а воно на нас діє, тому що є багато фестивалів, музикантів, від яких ми в захопленні. Звичайно, буде й український фольклор. В основному все буде нове, але деякі композиції, які ми написали більше десяти років тому і не записували, форматно дозріли і ввійшли до альбому.

ФОТО: Громадське телебачення