Дихати вільно: якій системі якості моніторингу атмосферного повітря довіряти?

Дихати вільно: якій системі якості моніторингу атмосферного повітря довіряти?

У вересні-жовтні ми були свідками того, як смог «накрив» столицю. Незалежні громадські ініціативи з моніторингу якості повітря фіксували високі показники забруднення у Києві. А офіційні джерела спростовували цю інформацію. Чому виникли ці розбіжності у різних датчиків якості повітря? Якій системі якості моніторингу атмосферного повітря довіряти? Своїми думками в ефірі радіо Культура поділилася Марина Ратушна, координаторка програм з питань промислового забруднення Центру екологічних ініціатив "Екодія".

– Якій системі якості моніторингу атмосферного повітря можна довіряти?

– У нас в країні є державна система моніторингу і є громадська – назвемо громадянська ініціатива. Там різні датчики і різні платформи. Можна з телефона заходити і дивитися. Щодо недоліків державної системи. Роками не вкладалися ніякі кошти і не оновлювалася ця система, вона є доволі застарілою. Дані записуються у журнал у ручному режимі.

Датчики ж громадського моніторингу встановлені у різних місцях. І це онлайн платформа . Але якщо висока вологість, то може краплинка води підміняти пил , датчик їх не може відрізнити один від одного. Тому може бути похибка до 30% . Хочу сказати про забруднюючу речовину ПіМ24, ПіМ10 – це дрібні частинки пилу, вони є найбільш невловимі. Ми можемо дихати, навіть їх не відчувати . І вони настільки дрібні, що потім потрапляють у нашу кровоносну систему, і спричиняють захворювання легеневої і серцево-судинної системи.

– А є датчики, які їх фіксують?

– Якщо громадський моніторинг, то так. Але є погрішність, похибка. І 100% говорити, що перевищення, така то цифра, не можна. У нас в «Екодії» є такий стаціонарний датчик, ми були на Бессарабській площі, на Деміївці і Позняках. Говорити про точність не можна, оскільки це було одноразове вимірювання. Але на той момент на Деміївці було перевищення. Це повинно бути постійно. І недолік державної системи моніторингу, що це відбувається 1-2 рази на день. Ми стояли з цим датчиком біля дороги. Щойно проїхала маршрутка, то одразу піднімався цей показник пилу. Якщо було червоне світло, то були нормальні показники.

– Хто має вимірювати ці дані? Це державна функція – вимірювати якість повітря, чи громадська?

– Я думаю, це має бути державна система. От навіть зараз, коли ми бачимо дані з громадського моніторингу, ми з ними до суду не можемо піти. Ми можемо використовувати тільки державні дані. В даному випадку, громадський моніторинг – це вплив на державу для того, щоб держава звернула увагу на цю проблему – забруднення повітря і діяла в напрямку покращення системи моніторингу. Якщо ми будемо бачити актуальні дані. Сьогодні ми вийшли на вулицю, подивилися – все нормально з повітрям, завтра ми можемо бачити в реальному часі, що ні, і це дає можливість оперативно реагувати на різні ситуації, які можуть відбуватися. Тому що якщо державний моніторинг говорив про ту ситуацію, яка була в Києві на тиждень пізніше, які були дані, то про шо можна говорити. Ще про моніторинг хочу сказати, що забруднюючі речовини знаходяться не тільки в повітрі. Але вони ще осідають. І ініціативи таких великих промислових міст як Запоріжжя, Кривий Ріг, Маріуполь, Дніпро , вони об’єдналися в боротьбі за чисте повітря і у співпраці з нашою організацією "Екодія", чеською організацією "Арніка" та хіміко-технологічними інститутами в Празі були проведені дослідження у 2018 році, взяті проби з піску з дитмайданчиків, ґрунту та донних відкладів. І у всіх цих пробах було перевищення важких металів. Крім того є така речовина як діоксин, яку неможливо виміряти у повітрі. Але вона накопичується у жирових тканинах. Найкраще її виміряти у яйцях птиці вільного вигулу – курячі, індичі. Також було знайдено перевищення цього забруднення. Підхід до моніторингу якості повітря повинен бути комплексним, і можна в повітрі вимірювати, в осадах. І також вирішення цієї проблеми має бути комплексним.

Фото: nashkiev

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Внаслідок розв'язаної Росією війни тонни важких металів осіли на дні Чорного моря — Дикий
Заступниця Міністра культури: "Нам не вдасться найближчими роками прибрати зі світового репертуару російських композиторів. Це неможливо"
Всесвітній день радіо: що 13 лютого готують Українське радіо та радіо Культура?
TikTok, Гра в Кальмара та нативна реклама - на що йдуть бренди, щоб ви не перемикали їхню рекламу?
Що таке свято на біологічному рівні: наука про спільні святкування