У відношенні до ВВП фінансування культури та освіти на 2020 рік зменшилося – Центр економічної стратегії

У відношенні до ВВП фінансування культури та освіти на 2020 рік зменшилося – Центр економічної стратегії

Якщо рахувати не номінально виділені кошти, закладені в державний бюджет на 2020 рік, а у відношенні до всієї економіки країни, то фінансування культурної та освітньої сфер в порівнянні з 2019 роком знизилося. Про це радіо Культура розповіла директорка Центру економічної стратегії Марія Репко.

"Якщо рахувати не номінально виділені кошти, а у відсотках до ВВП, тобто у відношенні до всієї економіки, то фінансування культури зараз в країні дуже мале. Воно становить 0,47 % ВВП. Для порівняння на освіту виділяють 5,7 % ВВП, тому освітня сфера набагато більша, ніж культурна", – розповіла Марія Репко.

Щодо того, чи зросло, чи зменшилося фінансування культурної сфери, то, за словами директорки Центру економічної стратегії, у 2019 році до бюджету було закладено 0,52 % ВВП, відтак у відносному вимірі фінансування культури знизилося: "В номінальному вимірі певні статті просто проіндексували на інфляцію".

"Також з бюджету на культуру дуже багато видатків, як, наприклад, на музеї, бібліотеки, клуби здійснюються не з державного, а з місцевих  бюджетів. Наприклад, клуби з державної казни не фінансуються, а з місцевих бюджетів йде приблизно 5 мільярдів. Тому цифра, яка наведена в абсолютному виразі в державному бюджеті, цих 0,47 % ВВП не відбиває, адже 0,47 % - це загальна сума видатків як держави, так і міст, сіл, областей, які надають кошти на підтримку культурних закладів", – наголосила експертка.

Подібна ситуація, як зазначила Марія Репко, й з фінансуванням освіти: "Відсоток ВВП на цю сферу насправді впав. В 2019 році на освіту в бюджеті закладалося 6,2 % ВВП, на 2020 рік закладається 5,7 % ВВП. Цю суму було трішки збільшено до другого читання, але відсоток навряд чи зріс дуже суттєво. Цікавинка тут ще в тому, що Україна у відсотках ВВП витрачає на освіту більше, ніж країни Європи, які можуть бути порівняні за рівнем розвитку. Тобто йдеться про Польщу, Болгарію, Румунію, країни, які стали членами ЄС не так давно. В нас дуже різняться системи освіти, в першу чергу, вищої: в Україні більшість ВУЗів є державними, тобто всі кошти на вищу освіту проходять через державний бюджет. В інших країнах це не завжди так, там більша частка приватних закладів".  

Читати також: Бюджет-2020: радикальних змін не відбулося – керівниця Vox Ukraine 

Нагадаємо, 14 листопада Верховна Рада України ухвалила бюджет на 2020 рік. За це рішення проголосували 283 депутати.

Найбільше народні депутати виділили на оборону та безпеку – 245,8 мільярдів гривень. Також зміняться суми  мінімальної зарплати та пенсії: з 1 січня 2020 року оплата праці збільшиться до 4823 гривень на місяць, а мінімальна пенсія – до 1769 гривень. Долар заклали на рівні 27 гривень.

ФОТО: Укрінформ