Сьогодні відбудеться мультимедійна презентація нової збірки драматурга Олега Миколайчука-Низовця

Сьогодні відбудеться мультимедійна презентація нової збірки драматурга Олега Миколайчука-Низовця

20 листопада в Національному центрі театрального мистецтва імені Леся Курбаса відбудеться мультимедійна презентація збірки п'єс українського драматурга Олега Миколайчука-Низовця "Алхімія часу". Про це в ефірі Радіо Культура розповіла сучасна українська драматургиня, керівниця драматургічного відділу НЦТМ ім. Леся Курбаса Неда Неждана.

0:00 0:00
10
1x

На думку керівниці драматургічного відділу Центру Леся Курбаса, творчість Миколайчука може бути сприйнята різними театрами. Його п'єси ставилися й публікувалися за кордоном. Нещодавно у Франції була поставлена його моноп'єса "Дикий мед у рік Чорного півня", сучасна п'єса, що висвітлює час Голодомору. Також низка його п’єс ставилися в США, Білорусі, Словаччині, звичайно, і в українських театрах.

"Олег Миколайчук-Низовець якраз цікавий тим, що він пропонує різні стратегії, різні варіації, різних героїв, це й українські, і зарубіжні. Зокрема, тут є і про гетьмана Мазепу й Карла, короля шведського, і про Піаф. Є й такі історичні притчі: "Амазономахія", притча про загибель матріархату, є напівфантастичні, такі як "Зніміть із небес офіціанта, або Навіщо нам торішній сніг", до речі, це майже моноп'єса. Є й українські й зарубіжні герої",— зазначила Неда Неждана.

Також Неда Неждана повідомила, що на презентації буде не тільки розповідь-знайомство з книгою, а й будуть показані короткометражні фільми "Видряпатися на попа" та "Український Соломон" за сценаріями Олега Миколайчука, а також відеофрагменти вистав за його п'єсами.

"У цій збірці є п'єси, які вже ставилися, перевірені часом, так би мовити. А є й нові. Наприклад, "Диригент янголів і яблука Симиренка", — це якраз про час репресій. П'єса була переможцем одного з конкурсів Міністерства культури. Вона ще зовсім свіжа й чекає на свого режисера", — зазначила Неда Неждана.

Сучасна українська драматургиня наголосила: "Якщо режисери не цікавляться взагалі сучасними текстами, то це, ну дуже консервативні й це дуже негативна ознака, тому що є два крила в театру: класика й сучасне, зарубіжне й національне, якщо є якась така однобокість, то це, зрозуміло, не розвиток, а деградація".

"Алхімія часу" —  це проєкт видавництва "Світ знань" і НЦТМ імені Леся Курбаса. До книги увійшло вісім п’єс. Частина цих творів уже друкувалася в різноманітних часописах, альманахах, антологіях тощо. Нова книжка є першим окремим зібранням творів цього автора, етапним підсумком майже двадцятирічного творчого служіння на драматургічній ниві. Видання може зацікавити студентів, учителів, літературних театральних критиків, режисерів, широку читацьку аудиторію. 

Докладніше про презентацію тут