"Правоохоронні органи діють як НКВД у 1930-их": Фріз про затримання Гриценка та підозру Порошенку

"Правоохоронні органи діють як НКВД у 1930-их": Фріз про затримання Гриценка та підозру Порошенку

Слідчі Державного бюро розслідувань скерували до Генеральної прокуратури проект повідомлення про підозру п’ятому президенту України Петру Порошенкові. Ірина Фріз, членкиня комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, членкиня фракції партії "Європейська солідарність" в ефірі Українського радіо прокоментувала ситуацію.

0:00 0:00
10
1x

Ірина Фріз називає цю підозру "помстою приспішників Януковича президенту Порошенку". Депутатка переконана, що цими діями повністю керує Андрій Портнов – ексчиновник часів президенства Януковича.

"У нас не просто пан Портнов підміняє діяльність правоохоронних органів – він фактично керує ними. Я б перейменувала Державне бюро розслідувань в "Портнов–Розслідування–Україна", ДБР – в ПРУ. Це цілеспрямоване політичне переслідування п’ятого президента України, і керує цим переслідуванням колишній заступник Адміністрації президента Януковича, який повернувся в Україну і фактично через свій телеграм-канал сповіщає про ту чи іншу справу, яку вестиме ДБР, – наголошує Ірина Фріз – Я сподіваюся, що я ганебна історія буде припинена після того, як буде прийнято закон про ДБР, який залишилося проголосувати, а пана Трубу буде звільнено як маріонетку пана Портнова".

Ірина Фріз вважає, що чинна влада робить все для того, аби повернути Україну в російське ярмо і щоб мирний план на умовах агресора усе ж був взятий за головну тенденцію діючої влади.

"Європейська Солідарність", у тому числі Петро Порошенко, голосували за зняття депутатської недоторканності, і те, що зараз з боку ДБР відбувається пряме переслідування панами Портновим та Трубою – це конвульсії цієї установи в тому вигляді, в якому вона зараз існує, і конвульсії пана Труби. А на ДБР, коли його створювали, покладалися великі надії, що це буде дійсно правоохоронний орган, а не орган, який здійснюватиме політичні репресії", – наголосила депутатка.

Ірина Фріз вважає, що правоохоронні органи зараз працюють геть не так, як мали б працювати у правовій державі. Зокрема вона нагадала, як діяла СБУ, затримуючи минулими вихідними голову державного "Укрексімбанку" Олександра Гриценка.

"Олександра Гриценка у суботу серед білого дня було затримано без оголошення підозри, без представлення документів, на підставі чого його затримують. Його затримали і заштовхали в машину, залишивши дитину, з якою він прогулювався, просто на вулиці. Це неприпустимі речі свідчать про те, що як НКВД діяла колись у 1930-і, так сьогодні діють правоохоронні структури та силовики. Це не личить державі, яка хоче називатися правовою", – переконана Ірина Фріз.

Фото з Вікіпедії