Тут є рецепти, яким по 200-300 років — Анжеліка Рудницька про книжку "Як добре й здорово варити"

Тут є рецепти, яким по 200-300 років — Анжеліка Рудницька про книжку "Як добре й здорово варити"

У столиці презентували культову кулінарну книгу "Як добре й здорово варити", перевидану вперше за 90 років. У міжвоєнний період ХХ ст. ця книга була бестселером і виходила друком у Коломиї з 1931 по 1938 рр. під редагуванням часопису "Жіноча доля", головною редакторкою якого була Олена Кисілевська. Унікальність книги в тому, що читачки "Жіночої долі" надсилали рецепти з різних куточків України. Про цікавинки книги в ефірі Радіо Промінь розповіла ведуча та співачка Анжеліка Рудницька.

За словами Анжеліки Рудницької, кулінарна книга "Як добре й здорово варити" показує нашу українську самобутність, наші справжні традиції.

"Це культура української кухні столітньої давності. Тут містяться рецепти зібрані тодішніми молодими жінками від своїх мам і бабусь. Тобто тут є рецепти, яким по 200-300 років. Надзвичайно цікаво відчути їх на смак", – сказала вона.

Анжеліка Рудницька звертає увагу на те, що в спеціально виділених рамочках є поради жінкам.

"Там йдеться зокрема про те, як накривати на стіл. Наприклад, найдешевшу страву треба найцікавіше прикрасити, щоби її з’їли найперше. Ще не було слова "маркетинг", а маркетинг уже був. Говориться про те, що жінка обов’язково повинна кожного тижня залишати декілька годин на громадську справу і відвідувати жіночі гуртки. Тому що всі жінки, які збирали ці рецепти, були активними українками, які формували громадську думку на рівні з чоловіками. Це свідчить про те, що в Україні завжди була рівність між жінками та чоловіками. Правда, там є приписочка, що жінка має бути настільки зібраною, щоби від громадських робіт родина не страждала", – розповіла Рудницька.

Нагадаємо, що в книжці "Як добре й здорово варити" є переписи від відомих особистостей — Ольги Кобилянської, Ольги Дучимінської, Адольфіни Макогон (мами Ірини Вільде), Юлії Маркевич (мами Дарії Цвєк), а також рецепти, надіслані українками з Америки, Канади, Чехії.


Джерело: https://www.libnadvirna.info/?p=23339