Сьогодні склад гурту "Chemia" є найкращим за всю історію — фронтмен Лукаш Драпала

Сьогодні склад гурту "Chemia" є найкращим за всю історію — фронтмен Лукаш Драпала

Chemia — польський рок-гурт, заснований 12 років тому. Спочатку співали польською, потім обрали англійську, аби потрапити на західний ринок. Тепер вирішили просувати свою музину не лише на Захід, а й на Схід, вони штормують нашу сцену. Випустили три сингли українською мовою. Думають про вихід українського альбому. 16 листопада у столичному Палаці Спорту виступлять як спеціальні гості стадіонного туру гурту "Антитіла". За роки існування склад команди зазнав значних змін. Сесійний музикант, голос гурту Лукаш Драпала три року тому залишив команду, а потім повернувся на місце фронтмена. Сьогодні в ефірі Радіо Промінь він розповість про історію гурту та поділиться своїми враженнями від України.

Як тобі в Україні?

Дуже чудово, дуже красиво. Спочатку я закохався у ваші страви. Уся наша група дуже любить Україну. Ми навіть маємо намір залишитися тут трохи на довше.

Ви приїхали до Києва аби зіграти концерт з "Антитілами". Можете докладніше розказати про співпрацю?

Ми сподобалися один одному. Раніше нас було запрошено на перший спільний концерт у Львові. (25 травня у Львові відбулося перше стадіонне шоу гурту "Антитіла". Відкривати грандіозний концертний тур із назвою "Hello" взявся гурт "Chemia" — ред.)

Цікавим є те, що музика нашої групи та "Антитіл" є трохи різною. Власне, така комбінація дає людям ввечері, коли вони слухають наш концерт, додаткову енергію. Ми сподіваємося, що цього разу постане таке собі "хімія антитіл".

В усіх релізах фігурує історія про те, що ви знищили перший альбом. Чому така категоричність?

Я не приймав участі в підготовці першого альбому. Так, дійсно, я його потім співав, але мені вдалося переконати наш гурт у тому, що це не є тим, чим є "Chemia". Сподіваюся, що цей альбом згине назавжди.

У вас є пісня "Герой". Хто вам підказав англомовну пісню перекласти українською?

Загалом ідея заспівати українською мовою з’явилася раніше ніж Войцех Бальчун (музикант, гітарист гурту "Chemia" — ред.) почав працювати в "Укрзалізниці".

Як вам спілкується з українцями?

Для мене немає ніякої різниці якої національності людина, якого вона віросповідання чи кольору шкіри. Я ставлюся до всіх однаково добре. Власне, дякуючи музиці, дякуючи тому, що ми робимо, ми якраз хочемо всіх об’єднати. Нам приємно як "Chemia" прийняли тут в Україні.

Покинувши гурт "Chemia" ви працювали із власним гуртом "Łukasz Drapała & Chevy". Скажіть, ви й тепер себе не обмежуєте лише роботою в "Chemia"?

Так, не обмежую. Chemia — це переважно команда рокова. Моїм завданням в обох гуртах є мелодія. Мелодія — це моя справа. Не дивлячись на те, що "Łukasz Drapała & Chevy" є роковою групою, вона є більш поетичною, більш інтимною.

З якими складнощами доводиться стикатися в шоу-бізнесі? Як це вдається долати? Є рецепти?

На сьогодні немає якогось особливого рецепту, бо рок-музика сьогодні переходить з одного рівня на інший. Усе, що я роблю, роблю з любов’ю.

Чим шоу-бізнес у Польщі відрізняється від українського?

Взагалі не маю поняття, яким є шоу-бізнес в Україні. Ми тільки входимо на цей ринок, тому ще не довідалися. Зараз фактично придивляємося до нього.

Плануєте вивчити українську мову? (У студії Лукаш Драпала говорить польськоює перекладач).

Щоби добре навчитися українською мовою, мені треба трохи довше тут побути. Тоді моя українська мова була б набагато кращою.

Далі ми слухатимемо номер "Мішень". Тут досить розкутий, якщо не сказати відвертий, текст. Ваші кліпи також містять відверті сцени. Через це їх навіть видаляли з YouTube. Ви прагнете епатувати чи це частина іміджу?

Колись ми дійсно хотіли показати, що таке рок-н-ролл в його первісному значенні. Але зараз ми концентруємося більше на важливих змістах наших пісень. Як для нас, то наші кліпи нічого шокуючого не містять.

Чи ви підтримуєте стосунки з колишніми учасниками гурту? Чи можливе, що хтось із них повернеться?

Не думаю, що вони повернуться. Зараз у нас дуже гарний злагоджений гурт, ми добре розуміємося один з одним. Так, я маю контакт з деякими колишніми учасниками гурту. Я думаю, що нікому не зроблю боляче, бо хочу сказати наступне: сьогоднішня "Chemia" є найкращою, яка була за всю історію.

Фото: https://www.facebook.com/chemiasound