Бюджет-2020 не вдалося зробити більш соціально справедливим — Олександр Савченко

Бюджет-2020 не вдалося зробити більш соціально справедливим — Олександр Савченко

Ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник міністра фінансів та колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко вважає, що державний бюджет на 2020 рік не вдалося зробити більш соціально справедливим. Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Олександр Савченко зазначає, що бюджет-2020 не значно відрізняється від головного кошторису країни минулого року, це не є бюджет економічного прориву чи економічних реформ, але є збалансованим та професійним.

"Це бюджет — статус-кво. Щоб закріпитися на тому місці, яке Україна зараз займає. Можна сказати, що він, принаймні, збалансований", — говорить Олександр Савченко.
 

Він пояснює, як змінилися основні параметри бюджету-2020, порівняно з першим читанням:

"Бюджет трошки виріс, трошки збільшилася витратна і дохідна частини бюджету. Особливо стрімко зросли видатки на будівництво доріг — майже на 37%. Будемо сподіватися, що це перейде в якість, адже відомо, що, за статистикою, близько 15% були відкати, то якщо вони зникнуть і плюс ще виросте фінансування на 37% — це означає, що ми зможемо будувати десь в півтора рази більше доріг", — говорить експерт.

Савченко вважає, що бюджет-2020 не вдалося зробити більш соціально справедливим.

"Бюджет — це похідна від програми економічної політики, а от ця програма не була презентована, ми не знаємо ідеологію, філософію, концепцію, що хоче зробити з економікою України нова влада, щоб вона змогла генерувати зростання — 7%, а може і більше. Адже закладена знову цифра 3,5% зростання — це нас не влаштовує, мабуть, не влаштовує і президента. Друге, що не вдалося зробити — зробити бюджет більш соціально справедливим. Справа у тому, що знову ізгоями в суспільстві опинилися пенсіонери. Мінімальна зарплата зростає. Не дуже сильно, тому що потенціал зростання реалізував Гройсман, зараз уже ми не можемо сильно підвищувати мінімальну зарплату, але вона зростає. А от мінімальна пенсія відстає від мінімальної зарплати".

Мінімальний прожитковий мінімум з 2027 грн зросте до 2189 грн, мінімальна зарплата становитиме 4823 грн, мінімальна пенсія упродовж наступного року має зрости з 1638 до 1769 грн. 

"Це неправильно. Як правило, мінімальна пенсія має складати чи 60% від мінімальної зарплати, чи 50%, принаймні, бути більшою, ніж 2 000. Вона відстає. І це свідчення, що ми поки що не збудували і не намагаємося будувати соціальну державу, де найбільш вразливі верстви населення захищені. Друга вада — що все ж таки бюджетне навантаження на український бізнес і на українські сім’ї — занадто велике. Воно таке ж, як у розвинутих європейських країнах. А мало би бути таким, як у Польщі 10 років тому. Це означає, що дуже багато грошей держава забирає і перерозподіляє через чиновників, а це найменш ефективний механізм перерозподілу", — вважає Олександр Савченко.

Читайте також: Чому Бюджет-2020 буде важко виконати — аналізує Борис Кушнірук

Він не вбачає поки що послаблення тиску на бізнес чи передумов для того, щоб держава генерувала додатково приблизно 13 мільярдів доларів  інвестиційних ресурсів, які необхідні для зростання на рівні 7%. Він наголошує, що країни, які потужно зростають, витрачають на інвестиції приблизно 25-30% ВВП, а наша країна витрачає 15%.

"Тобто нам треба додатково шукати гроші. Це можуть бути ресурси бізнесу українських сімей, вони мають зрости за рахунок зменшення оподаткування і тиску чиновників. Другий ресурс — це прямі іноземні інвестиції (а вони у нас в цьому році складають 1 млрд, а нам треба 10 млрд), і кредитні ресурси — вони зростають менше, ніж зростає інфляція, значить — падають. А щоб мати зростання, кредити мають зростати темпами десь 25-30%. Тобто багато питань бюджет не вирішує і не вирішить. Тому можна сказати — перегорнули сторінку, але треба працювати набагато більше, щоб забезпечити достойний рівень", — вважає експерт.

В цілому, він називає бюджет збалансованим і достатньо професійно розробленим, який втім мав би підкріплюватися економічною програмою, якої немає.

Верховна Рада України схвалила держбюджет-2020 у другому читанні. Його проєкт був значно доопрацьований, до другого читання внесено до 2500.

Фото: Олександр Савченко

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю