В українських школах проведуть "Інженерний тиждень": організатори планують залучити щонайменше 800 шкіл

В українських школах проведуть "Інженерний тиждень": організатори планують залучити щонайменше 800 шкіл

В українських школах з 13 по 17 січня пройде "Інженерний тиждень", який буде приурочений до дня народження Сергія Корольова та Всесвітнього дня дітей-винахідників. Як правильно організувати такий захід освіти та кого він може зацікавити? Про це в ефірі Радіо Промінь розповіла організаторка "Інженерних тижнів" Олена Шульга.

Особливості проєкту

За допомоги цього проєкту організатори хочуть на один тиждень перетворити українські школи на мейкерські та дослідницькі лабораторії. Усе це буде організовано за допомогою вчителів. Ми не приїжджаємо до шкіл. Мета — в перший рік залучити в проект щонайменше 800 українських шкіл. Власне в нас уже відкрита реєстрація. До нас уже доєдналася десь десята частина, тому до 1 січня досить реально набрати таку кількість шкіл. Наша команда готує інженерні завдання. Вона пише сценарій спеціальних уроків, квестів, конкурсів, презентацій. Це все стане тим інструментом, який у січні зможуть використати вчителі, які хочуть, щоби їхні діти закохалися в науку. 

Ми віримо, що якщо вчителі захочуть, то вони зроблять такий тиждень у своїй школі. Тому під час реєстрації ми не обираємо школи, ми даємо можливість усім долучится. 

Завдання "Інженерного тижня"

Мейкерство — це ж не дороге обладнання. Звісно, якщо це не доросла дослідницька лабораторія. Але мейкерство й дослідження починаються з дуже простих речей. Наприклад, дитина піднімає каміння й довго його роздивляється. Вона вже його досліджує. Коли дитина шкільного віку щось майструє, то вона відтворює якийсь фізичний процес, роботу якогось механізму. Вона вже є мейкером і дослідником. 

Насправді я не думаю, що наш проект буде дуже цікавий спеціалізованим школам, бо вони займаються цим на досить хорошому чи високому рівні. Наш проект перш за все створений для звичайних шкіл, для звичайних дітей, які не думають, що це їх може зацікавити, які, наприклад, впевнені, що вони є гуманітаріями, які переконані, що наука — це найперше формула чи завчені параграфи. А це неправда.

Ми робимо цей проект, бо хочемо, щоб мейкерство потрапило у всі школи: сільські та міські, ті школи, які не можуть купити дороге обладнання. Фінансово "Інженерний тиждень" посильний для тих шкіл, які не мають певного бюджету. Ми пропонуємо використовувати елементарні матеріали: паперові горнятка, палички від морозива, соломинки, папір тощо. 

Наше завдання — це дати поштовх. Після цього дитина вже вивчить формулу й поглибиться в якусь тему. Ми не просто збираємо якусь річ, ми на базі одного прикладу говоримо, як це працює, шукаємо взаємозв’язки. Потім самостійно реалізуємо на чомусь іншому. Ми вмикаємо мозок, а це вже не є розвагою. 

Старт та програма

"Інженерний тиждень" буде приурочений до дня народження Сергія Корольова, українського вченого у галузі ракетобудування та космонавтики. Програма стартує в наступний день після його дня народження (13 січня). Закінчуємо у Всесвітній день дитини-винахідника (17 січня) — тоді ж будуть презентації історій маленьких винахідників. Я впевнена, що великий чи маленький винахід може змінити чи не змінити світ, але будь-який винахід точно змінює долю дитини. 

У нас написаний комплект інженерних завдань. Вони всі марковані, ми відмічаємо, що в тому чи іншому завданні є математика, фізика, елементи хімії чи екології.  Зараз на сайті engineeringweek.org.ua триває реєстрація. Реєструються або школи (це може бути директор чи завуч як представник), або вчителі точних та природничих наук. Я навіть думаю, що дуже активні батьки, які є інженерами, можуть зареєструватися й допомогти школі провести цей тиждень.

Вчителі можуть зайти на сайт, подивитися на ці завдання й обрати собі той комплект, який хочуть запровадити у своїй школі.

Наша програма не є обов’язковою. Ми готові до того, що є школи, які зануряться на повну, долучаться усі вчителі відповідних предметів, а є такі вчителі шкіл, які загалом не підтримають цю ідею. Реєстрація триватиме до 1 січня на сайті. Взяти участь у проєкті безкоштовно зможуть всі зареєстровані школи.

Фото - pixabay.com