Чому зросли ціни на газ і чому вони знову можуть підвищитися з 1 січня — коментує експерт

Чому зросли ціни на газ і чому вони знову можуть підвищитися з 1 січня — коментує експерт

Директор з досліджень аналітичного центру "DiXi Group" Роман Ніцович пояснив, чому відбулося підвищення ціни на газ для населення та чи чекати в підвищення ціни в подальшому. Про це він розповів в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Це було очікувано, оскільки механізм, яким встановлюється ціна, визначається урядом України і НАК "Нафтогаз" чітко дотримується цієї постанови. Максимальна ціна газу для населення обмежена і визначається за певною формулою. Якщо ціна на ринку складається така, що нижче цієї граничної ціни, то для населення встановлюється ринкова ціна. Ми мали можливість побачити це, починаючи з травня цього року, і аж до цього часу. Взимку, якщо ринкова ціна перевищить граничний рівень, то ми будемо бачити встановлення ціни на граничному рівні", — говорить експерт.

Роман Ніцович зазначає також, що на ринку ціна на газ коливається і є сезонною, оскільки найбільше споживання є в опалювальний період, тому зимовий газ традиційно дорожчий, ніж літній. 

Сьогодні в Україну повторно приїздить місія Міжнародного валютного фонду і в цьому багато, хто вбачає ризики того, що до України будуть вимоги нового підвищення цін на газ. Експерт припускає, що представників МВФ буде більше турбувати виконання Україною зобов’язань, взятих раніше, і виконання постанови, яка вже схвалена.

"Вона говорить про те, що з 1 січня у нас запроваджується ціна на газ для населення і виробників тепла на рівні, який відповідає ринковому. Тобто без тих понижувальних коефіцієнтів, які зараз застосовуються. Можна очікувати, що якщо в цьому плані політика уряду не зміниться, і ніяких нових домовленостей не буде досягнуто, то з 1 січня нас може очікувати підвищення ціни на газ, оскільки ті 20% знижки, які зараз застосовуються для граничної ціни, будуть зняті. У нас гранична ціна буде становити 8900 гривень (за тисячу кубічних метрів), тобто майже вдвічі більше ніж зараз. Це ми говоримо про оптові ціни", — говорить Роман Ніцович.

Він також нагадує, що нинішня постанова, яка регулює ціни на газ для населення, припиняє діяти 1 травня. І з 1 травня у нас не буде регульованих цін на цьому ринку.

"Відтак, можна прогнозувати, що буде або збережено такий підхід, або буде нова умова із Міжнародним валютним фондом про можливо більш плавний перехід до ринкових цін", — додає експерт.

Є побоювання, що з 1 січня нам не вдасться підписати контракт про транзит газу з Росії через територію України на вигідних для нас умовах. Однак, за словами експерта, цей контракт напряму не пов’язаний з формуванням ціни на газ для населення, оскільки ми не купуємо газ у Росії з 2015 року. Але якщо менше російського газу буде надходити в сусідні країни транзитом, то доведеться брати газ західноєвропейський або норвезького походження, і це може також позначитися на ціні. Утім, зараз в українських сховищах — рекордна кількість запасів газу. Такий обсяг накопичено, в першу чергу, для того, щоб убезпечитися в разі негативного сценарію, від перебоїв з газопостачанням. Тому це залишає поле для купівлі цього газу населенням за більш привабливими цінами.

"У зв’язку з цим у Нафтогазі запропонували послугу "Газовий запас" — коли є можливість купити газ за літніми цінами за передоплатою", — говорить Роман Ніцович.

Нагадаємо, "Нафтогаз" підвищив ціну на газ для населення на 14,7%. У прес-службі Нафтогазу повідомили, що це найнижча з 2016 року ціна на газ для населення у листопаді. Вона становитиме 4899 грн за тисячу кубометрів, без урахуванням ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат. 

Фото: Pixabay